Binnenland
KRO-NCRV

Vakantie: wel of geen zwarte zaterdag door corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantie: wel of geen zwarte zaterdag door corona?

Vanaf vandaag heeft heel Nederland vakantie, maar door corona trekken er minder mensen op uit dan normaal. Volgens Jolanda van der Velden van de ANWB zullen we niet massaal vaststaan op de Nederlandse wegen en ze vraagt zich af of de beroemde zwarte zaterdag dit jaar ook echt "gitzwart" zal worden.

Vanmiddag zijn de scholen in de regio midden dicht en dan is iedereen vrij. De ANWB verwacht wel drukte richting Friesland en de Noord-Hollandse eilanden.

Ook zal het vandaag en morgen op de wegen in Frankrijk druk zijn, zoals gebruikelijk. "De Fransen gaan ook op vakantie naar het zuiden", aldus Van der Velden. De twee zaterdagen in juli en augustus, die traditiegetrouw worden aangemerkt als 'zwarte zaterdag' wanneer naast de Nederlanders veel Fransen in de auto stappen naar hun vakantiebestemming, zullen naar verwachting dit jaar door corona niet voor records zorgen.

Vakantie in eigen- of buitenland?

In Nederland kun je bijna nergens meer naartoe om dat alle campings en vakantiehuisjes zijn volgeboekt. Het buitenland lonkt, maar uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme blijkt dat 40 procent van de Nederlands dit jaar helemaal niet op vakantie gaan.

Van de 60 procent die wel plannen maakt, gaat iets meer dan de helft naar het buitenland en blijft een minderheid in eigen land. Directeur Jos Vranken merkt dat mensen als ze naar het buitenland gaan, kiezen voor landen in de buurt zoals Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk.

"Dit doet men als een soort veilig, vertrouwd alternatief", zegt Vranken. Mensen zijn opzoek naar plekken waar ze het gevoel hebben in een vergelijkbare corona-situatie terecht komen als in Nederland. "En mensen willen het gevoel hebben dat ze terug kunnen mocht het de verkeerde kant op gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie