Binnenland
AVROTROS

Marianne Thieme: 'Wij kiezen ervoor om voorzichtig te groeien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Thieme: 'Wij kiezen ervoor om voorzichtig te groeien'

Zo veel aandacht als er naar Forum voor Democratie in Amsterdam, of naar NIDA in Rotterdam ging, zo weinig aandacht kreeg de Partij voor de Dieren deze gemeenteraadsverkiezingen. Toch sloop de partij stilletjes naar meerdere riante overwinningen. De partij is, met een sterkere posities in de gemeente, nu bereid om mee te besturen in Amsterdam. Marianne Thieme reageert op de opkomst van 'haar' partij: "Wij kiezen ervoor om gestaag en voorzichtig te groeien."

Marianne Thieme over groei PvdD bij gemeenteraadsverkiezingen

Thieme reageert op de houding van de pers naar aanleiding van de successen die de partij behaalde op 21 maart. "Het is nog behoorlijk onwennig voor de parlementaire pers om ons serieus te nemen. Er is veel aandacht voor 'fitties', maar de pers moet oppassen dat ze niet een belangrijke politieke stroming over het hoofd ziet."

Geen plofpartij

De partij verdrievoudigde en kwam in diverse gemeenten nieuw in de raad, soms met maar liefst 3 zetels. "Het krijgt niet alleen meer de vervente dierenbeschermer op de been, maar ook mensen die wars zijn van traditioneel denken", aldus Thieme. Maar té snel wil de partij niet groeien, goed kijkend naar wat er bij andere partijen gebeurt die last hebben van groeistuipen. "Wij kiezen ervoor om gestaag en voorzichtig te groeien, wij willen geen plofpartij worden."

Besturen in Amsterdam?

De Partij voor de Dieren is na de vele zetels winst vorig jaar in de Tweede Kamer nu ook in gemeenteraden goed vertegenwoordigd. Het kan zomaar zijn dat de eerste wethouders van de Partij voor de Dieren binnenkort aantreden.

Vooral in Amsterdam is die kans aanwezig. De partij heeft daar meer stemmen gehaald dan bijvoorbeeld Forum voor Democratie of DENK. Gezien de ingewikkelde uitslag in de hoofdstad heeft de Partij voor de Dieren daar nu ineens een sleutelpositie. "Gaat het om een donkergroene coalitie die in Amsterdam gevormd kan worden, dan is de Partij voor de Dieren bereid om mee te besturen. Daar staan we absoluut voor open" belooft Thieme.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie