Binnenland
KRO-NCRV

Jan Smeets: 'Frans Timmermans, laat je niet wegzetten!’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Smeets: 'Frans Timmermans, laat je niet wegzetten!’

Jan Smeets, de grote man achter Pinkpop, is heel blij met de overwinning van Frans Timmermans. De beide mannen kennen elkaar al jaren, omdat Timmermans al heel lang jaarlijks naar Pinkpop komt. Bovendien zijn ze allebei PvdA’ers, "al bijna vijftig jaar".

"Als je nuttig bent in Europa, ben je ook nuttig voor ons land. Hij kan op twee fronten soleren, daar is hij goed in. Dan heb ik het niet over zijn negen of twintig talen die hij spreekt, dat is wel handig, maar het belangrijkste is dat het een heel slimme vent is, die op een heel slimme school heeft gezeten. Hij is heel charismatisch, en dat moeten ze een keer gaan erkennen. Ik heb me onwaarschijnlijk geërgerd toen Samsom en Asscher gingen ruziemaken. Ik dacht: Wat gaan wij nu doen?"

Ellebogen

"Ik heb me heel druk gemaakt bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, waar de PvdA negen zetels kreeg" zegt Smeets. "Als de goede man op de goede plaats had gezeten, dan had dat verlies voorkomen kunnen worden." Smeets windt er geen doekjes om wie voor hem die goede man was geweest: Frans Timmermans. ‘Voorlopig kan hij gaan excelleren in Brussel. We gaan het zien bij de volgende verkiezingen, misschien dat de partij dan verstandig wordt.

Volgens Smeets wordt het talent van Timmermans intern niet door iedereen erkend. "Ze zien elkaar als bedreigingen. Ze hebben allemaal ellebogen, die allemaal maar één weg kennen, de weg omhoog. Maar ik heb altijd gezegd: Frans, laat je niet wegzetten!"

Veel mensen noemen Timmermans ijdel, maar Smeets niet. "Ik heb dat nooit gezien, maar als mensen daar last van hebben, kan ik me daar iets bij voor te stellen. Ik probeer dat te relativeren: alle mensen zijn in principe ijdel, ook degene die mij nu de vragen stelt."

Biertje met 16?

Pinkpopman Smeets heeft nog een aantal ideeën over wat Timmermans de komende periode in Brussel kan gaan aanpakken. "Bijvoorbeeld in mijn vakgebied. Alle landen rekenen verschillende tarieven op het gebied van auteursrechten. Dan denk ik: hoe is het mogelijk! Daar moet iets aan veranderen. Of dat je hier niet mag roken en drinken onder de 18. Daar ben ik voorstander van. Maar bij mijn buurman in België mag je gewoon een biertje drinken als je 16 bent. Nou, dat moet Frans Timmermans met harde hand gaan wijzigen. Dat moet gelijkgetrokken worden."

Ster advertentie
Ster advertentie