Binnenland
NOS

Minister De Jonge: eerste coronavaccinatie op 8 januari

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister De Jonge: eerste coronavaccinatie op 8 januari

De eerste vaccinatie kan op 8 januari 2021 gezet worden. Dat blijkt uit de planning van de GGD en het RIVM waarover minister De Jonge van Volksgezondheid en brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Als het coronavaccin van BioNtech/ Pfizer wordt goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap, gaan vanaf die datum de eerste vaccinaties van start. Vanaf 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd.

De eerste groep die wordt opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Wie een uitnodiging ontvangt kan bellen voor een afspraak.

Eerder vandaag drongen partijen in de Kamer al aan op meer informatie van het kabinet over de start van het vaccineren. Verschillende landen in de EU willen nog voor de jaarwisseling beginnen, partijen wilden van het kabinet weten waarom het hier langer duurt en wanneer Nederland zover is.

Nu er een brief van het kabinet is, willen de meeste partijen waarschijnlijk vanavond nog een debat over het vaccinatiebeleid houden.

Minister De Jonge zei dinsdag nog dat hij begin volgende week met meer informatie wilde komen.

Hordes

Er zijn nog verschillende hordes die Nederland moet nemen voordat het vaccineren kan starten. Onder andere de benodigde ICT-systemen zijn nog niet klaar.

Volgens het RIVM is de database waar straks iedere prik wordt geregistreerd pas eind december klaar. Het centrale oproepsysteem is vooralsnog ook niet af, maar die software is niet noodzakelijk om te starten met het inenten van de eerste groep zorgmedewerkers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie