Wantrouwen landelijke politiek belangrijke reden niet stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen
- Nieuws
- Wantrouwen landelijke politiek belangrijke reden niet stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen
Nog nooit stemden zo weinig mensen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het wantrouwen in de landelijke politiek is een belangrijke reden voor niet-stemmers om niet naar de stembus te gaan, ziet opiniepeiler Gijs Rademaker onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. "6 op de 10 kruist als reden aan dat ze geen vertrouwen hebben in de landelijke politiek", vertelt hij in EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Er werden bij de gemeenteraadsverkiezingen twee records gevestigd: nog nooit bleven zoveel kiezers thuis en nog nooit stemden zoveel mensen op een lokale partij. Afkeer tegen de landelijke politiek is de rode draad, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 15.000 leden van het Opiniepanel een dag na de verkiezingen.
Inhoud, maar ook sentiment
Allereerst de lokale partijen: waarom stemden nóg meer mensen daarop? Bovenal hebben hun kiezers het gevoel dat lokale partijen er zijn voor hun gemeente. Speciaal opgericht om kwesties aan te pakken die in hun plaats spelen. De helft (48 procent) die de afgelopen dagen een lokale partij aanvinkte, deed dat om specifieke standpunten van die partij voor die gemeente.
Kiezers noemen daarbij veelal praktische, lokale zaken, zoals de aanleg van windmolens of behoud van regionale taal en cultuur, of vonden lokale politici de afgelopen jaren opvallend zichtbaar: "Deze mensen zijn overal aanwezig en nog eens aanspreekbaar." Maar voor veel kiezers heeft een lokale partij ook een symbolische aantrekkingskracht: "Onze stad weer voor ons, daarom heb ik een lokale partij gestemd", zegt een deelnemer daarover.
Lokaal gestemd uit wantrouwen
Maar de lokale stem kan niet los worden gezien van de groeiende weerzin tegen de landelijke politiek. Ruim eenderde (34 procent) stemde deze gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij uit wantrouwen tegen de landelijke politiek.
Een ondervraagde: "De huidige coalitie heeft de afgelopen jaren alle problemen in Nederland veroorzaakt, dit moet stoppen. Lokaal zo weinig als mogelijk invloed van deze partijen, graag!"
Lokale partijen pragmatischer
Ook hebben stemmers het idee dat lokale partijen pragmatischer denken dan landelijke partijen. Drie op de tien (30 procent) verkozen een lokale partij omdat die zich pragmatischer opstelt en geen ideologische lijntjes heeft waarbinnen het moet kleuren.
"Niet ideologische maar praktische zaken zijn hier van toepassing, zoals die vaak in de landelijke politiek aan de orde zijn. Dat is vaak geneuzel op de vierkante centimeter en gaat vaak ten koste van de gemeente."
Alle uitslagen van het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel een dag na de gemeenteraadsverkiezingen lees je hier.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.