Binnenland

Deze week op NPO Radio 1: Spanning in Amerika, Pussy Riot en voetbal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week op NPO Radio 1: Spanning in Amerika, Pussy Riot en voetbal

Elke maandag vind je rond het middaguur op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat deze week op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar bijzondere artikelen en fragmenten van afgelopen weekend.

Deze week

Spanning
In Amerika en de rest van de wereld neemt de spanning toe met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht. Over iets meer dan een week mogen 200 miljoen Amerikanen naar de stembus om te bepalen of het Clinton wordt of Trump.

Natuurlijk blikken we deze hele week op NPO Radio 1 vooruit op de verkiezingen, onder meer met Eva Jinek. Zij doet tot en met volgende week woensdag elke dag rond 9.40 uur verslag vanuit New York in De Ochtend.

Luister hier haar eerste bijdrage:

Ook Margriet van der Linden is in Amerika, waar ze in een tiendelige podcastserie uitzoekt hoe je de verkiezingen wint.

Dit is de nieuwste aflevering:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pussy Riot
Ook de dames van de feministische Russische band Pussy Riot hebben een mening over de Amerikaanse verkiezingen. Vorige week brachten ze drie nieuwe videoclips uit, waarvan een met de titel 'Make America Great Again'. In de video halen ze uit naar Donald Trump, die ze bekritiseren vanwege zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen. Woensdag in Langs de Lijn En Omstreken een interview met twee bandleden van Pussy Riot.

Europees voetbal
Er is weer Europees voetbal deze week, met als uitschieter de Champions League-wedstrijd PSV - Bayern München, morgenavond om 20.45 uur in Eindhoven. Dat betekent dat Arjen Robben terug is bij zijn oude club en dat voelt als thuiskomen, zei hij tegen het ANP: "
Ik ga dinsdagavond genieten in Eindhoven. Ik heb twee goede jaren gehad bij PSV, die heel belangrijk waren voor mijn ontwikkeling. Het wordt een weerzien met veel oude bekenden."

Donderdag zijn er drie Europa League-wedstrijden: Zorja Luhansk - Feyenoord, Ajax - Celta da Vigo en AZ - Maccabi Tel-Aviv.

Vanwege de Europa League-avond vervallen donderdag de uitzending van Kunststof en Bureau Buitenland.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids.

Dit weekend gemist

In Duitsland sturen veel ouders hun kinderen op etiquette-cursus. De Duitse kinderen krijgen les in de omgangsvormen die Adolph Freiherr Knigge meer dan twee eeuwen geleden beschreef in zijn boek 'Over de omgang met mensen'. Annette Birschel is correspondent in Nederland voor media in Duitsland en geeft ook lezingen over de cultuurverschillen die wij hebben met Duitsers. Ze vertelde over de Duitse etiquette in de Nieuwsshow op NPO Radio 1.

Je hoort het steeds vaker: mensen halen het nieuws niet meer uit de traditionele krant of het televisiejournaal, maar van het internet. Bijvoorbeeld van Facebook. Maar hoe onafhankelijk is de Facebooktijdlijn? Daarover ging het in Argos met Damian Trilling, docent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Daphne van der Kroft, woordvoerster van de belangenorganisatie Bits of Freedom.

Ster advertentie
Ster advertentie