Binnenland
NOS

Waarom docenten taalbot ChatGPT zouden moeten omarmen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom docenten taalbot ChatGPT zouden moeten omarmen

De tool ChatGPT kan op iedere vraag een antwoord geven, vaak in foutloos Nederlands. Docenten maken zich zorgen nu leerlingen de bot steeds vaker gebruiken. Maar volgens tech-filosoof Hans Schnitzler in NOS Met het Oog op Morgen biedt de bot juist kansen.

Bekijk hier het hele gesprek met Hans Schnitzler

"Het is heel erg leuk om mee te spelen, mee te experimenteren", begint hij zijn betoog. Voor zijn bezoek aan het Oog heeft hij dat ook zelf geprobeerd. "Ik vroeg: Met het Oog op Morgen, wat voor programma is dat?" En daar kwam gelijk het eerste zwaktebod van ChatGPT. "Volgens de bot is het een Belgisch radioprogramma van de collega's van de VRT. Het zou interessant zijn voor mensen in Vlaanderen en Belgiƫ."

Juist die fout maakt de bot interessant voor docenten, zegt Schnitzler. "Je kan hiermee een kritisch digitaal of technologisch bewustzijn cultiveren. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn om als opdracht leerlingen te vragen tien fouten uit een antwoord te halen en een stuk te schrijven over hoe het wel zit."

Aandachtswoekeraar

Ook is de bot niet geweldig in het maken van emotierijke teksten. Ook daar ligt een kans voor het onderwijs. "Vraag een leerling een stuk te schrijven over een onderwerp waar ze boos over worden. En laat die bot een zelfde soort stuk schrijven. Dan zal je zien hoe weinig emoties het bevat en hoe zouteloos zo'n stuk is."

Hoewel de filosoof gelooft in de kracht van docenten om ook te herkennen wanneer een leerling de bot gebruikt, denkt hij niet over alle technologische ontwikkelingen in positieve termen. De smartphone bijvoorbeeld zou wat hem betreft uit iedere school verbannen moeten worden. "Het is een aandachts-woekeraar die we uit onze onderwijstempels moeten verdrijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie