Binnenland
BNNVARA

50.000 bomen geplant door boeren voor biodiversiteit

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 50.000 bomen geplant door boeren voor biodiversiteit

Stichting MEERGroen doneert 50.000 bomen rondom de Nationale Boomfeestdag van 18 maart. Al deze bomen worden geplant op en rondom boerderijen van Caring Farmers. Urgenda, Caring Farmers, en MEERGroen slaan voor deze actie de handen ineen en vragen zo aandacht voor klimaat en biodiversiteit. Hoe de actie verloopt, vertellen een paar initiatiefnemers in Vroege Vogels.

Boeren planten 50.000 bomen

Bomen planten hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Elk jaar produceert de natuur miljoenen zaailingen, gratis en voor niets. Iedereen met een tuin kan zijn eigen steentje bijdragen aan het verhogen van biodiversiteit. De manier om de biodiversiteit in je tuin te verhogen is door tegels weg te halen en bomen en struiken te planten. Maar wat te denken van het planten van tienduizenden bomen voor klimaat en biodiversiteit?

50.000 bomen voor Caring Farmers

Door het plaatsen van de 50.000 bomen van ongeveer 100 verschillende boomsoorten creëren de boeren meer habitat voor insecten en vogels en leggen zij de komende jaren CO2 vast. Achttien Caring Farmers, van Brabant tot Friesland en tot Texel gebruiken de bomen om vooral heggen en hagen te planten op hun erf, oprijlaan en langs hun akkers.

Franke van der Laan van MEERGroen met zaailingen. Bron: Vroege Vogels

Boomweggeefactie

Al sinds 2008 bestaat de Boomweggeefactie van MEERGroen. Ieder jaar worden er meer zaailingen weggegeven. Dit jaar hoopt directeur Franke van der Laan er in totaal 100.000 weg te geven, mede met behulp van NLdoet. De helft van de boompjes gaat dit jaar naar de enthousiaste Caring Farmers, maar ook komt er een bos op de Floriade en kunnen individuele burgers bomen ophalen en planten

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie