Binnenland
WNL

'Ook het Nederlands belang is gediend met de dood van Soleimani'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook het Nederlands belang is gediend met de dood van Soleimani'

Ook het Nederlands belang is gediend met de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, zegt VVD-fractievoorzitter in Almere Ulysse Ellian in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "Hij was leider van een brigade die overal in de wereld operaties uitvoerde, ook in Nederland."

‘Ook het Nederlands belang is gediend met de dood van Soleimani’

Ellian, wiens familie uit Iran komt, volgde de berichtgeving de afgelopen dagen met verbazing. "Ik merkte een sfeer van 'het kan toch niet dat Amerika een Iraanse generaal zomaar omlegt'. Ho eens even, deze meneer heeft duizenden doden op zijn geweten."

Ellian is fractievoorzitter in Almere, waar in 2015 ook een liquidatie plaatsvond. "In mijn stad is een liquidatie uitgevoerd op een dissident uit Iran", zegt Ellian. "Dit is niet alleen het probleem van de arme Syriërs, maar een probleem van de hele vrije wereld. Trump heeft nu terecht gezegd: 'Dit is klaar'"

Heldendaad

Volgens Ellian kan nog niemand de geopolitieke consequenties van deze Amerikaanse daad overzien. "Maar het is een heldendaad dat iemand durft te zeggen tegen zo'n fascistisch en barbaars regime dat dit niet kan. Ik vind het hilarisch dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het een schending is van het internationaal recht. Ik heb niemand gehoord toen Iran op buitenlands gebied liquidaties uitvoerde."

"Het is een feit dat de mocromaffia een duidelijke band had met het Iraanse regime", zegt Ellian. "Die band werd gerealiseerd door deze meneer met zijn brigade. De mocromaffia heeft klusjes opgeknapt voor de handlangers van deze meneer. Daar wordt niet bij stilgestaan."

Ellian juicht de actie van de Amerikanen dan ook toe. "Deze meneer heeft het leven gelaten, prima."

Ster advertentie
Ster advertentie