Binnenland
WNL

Hubert Bruls: maak briefstemmen eventueel voor het hele land mogelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: maak briefstemmen eventueel voor het hele land mogelijk

De Tweede Kamerverkiezingen moeten uitgesteld worden, vinden sommige burgemeesters. Het kabinet wil daar vooralsnog niet aan en ook Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, ziet dat niet echt zitten. "De verkiezingen zijn een van de laatste dingen die ik zou opschorten", zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Wel is hij van mening dat er gekeken moet worden of het briefstemmen eventueel uitgebreid kan worden naar het hele land.

Wanneer er over een aantal weken geconcludeerd moet worden dat ook rond 17 maart alles nog dicht zit, zou dat mogelijkerwijs veel mensen weerhouden om überhaupt naar de stembus te gaan. In zo'n geval vindt Bruls, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat de mogelijkheid om per brief te stemmen uitgebreid moet worden. Nu is dat alleen mogelijk voor Nederlanders boven de 70. "Dat vind ik nog wel een punt. Ik vind dat iedereen op zijn minst het gevoel moet hebben dat hij of zij kan gaan", zegt hij.

Demissionair kabinet

De verkiezingen zijn hét essentiële moment in de democratie, beklemtoont de burgemeester. "En je hebt nog wel even wat tijd, tot begin februari, om zo'n drastisch besluit te nemen." Bovendien, zegt de burgemeester, is er al heel veel werk gestopt in de voorbereiding om het stemmen veilig te laten verlopen. "Het aantal mensen dat wil komen helpen op stembureaus loopt heel goed. Je kunt over meerdere dagen stemmen, en je kunt meer mensen machtigen dan nu. We hebben heel veel gedaan om het mogelijk te maken."

Verder zou het uitstellen van de verkiezingen betekenen dat het land nog langer geregeerd wordt door een demissionair kabinet. "En een land moet wel missionair geregeerd worden", zegt Bruls. "Dat vind ik wel heel essentieel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie