Binnenland
NOS

Hoogspanningsnet in Zeeland zit vol: 'Moeten pas op de plaats maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogspanningsnet in Zeeland zit vol: 'Moeten pas op de plaats maken'

Grote bedrijven en andere organisaties die in Zeeland een nieuwe elektriciteitsaansluiting willen, komen op een wachtlijst. Het hoogspanningsnet in de provincie zit vol. Dat meldt netbeheerder Tennet vanochtend. "Het is zo snel gegaan, dat we moeten een pas op de plaats maken", vertelt woordvoerder Eefje van Gorp.

"In de afgelopen twaalf maanden zijn er acht keer zoveel aanvragen binnengekomen als het huidige verbruik van de volledige provincie Zeeland", vervolgt ze. Volgens haar heeft dat te maken met de oorlog in Oekraïne. "Door de oorlog is de gasprijs erg hoog geworden en dat is een goede, harde duw geweest om de duurzaamheidsplannen van bedrijven jaren naar voren te trekken. Het tempo van de verduurzaming gaat nu zo hard, dat we het niet kunnen bijhouden."

Er wordt door TenneT en Stedin de komende jaren twee miljard euro in het Zeeuwse net geïnvesteerd, maar het duurt nog even tot dat zijn vruchten afwerpt. "De echte oplossing is bouwen, bouwen, bouwen, maar we doen er de laatste tijd bijna tien jaar over om een plek te krijgen om te bouwen en dan duurt het bouwen zelf ook nog twee jaar. Het duurt allemaal veel te lang", verzucht Van Gorp. De verwachting is dat het probleem in Schouwen-Duiveland in 2027/2028 is opgelost, voor de rest van Zeeland kan het nog tien jaar duren.

Spitsmijden

Een tussentijdse oplossing, waar Van Gorp haar hoop op vestigt, is spitsmijden. "We willen bedrijven die al een aansluiting hebben, vragen of ze willen helpen met spitsmijden. Dan kunnen we met hun hulp weer ruimte krijgen en nieuwe klanten aansluiten. Het net zit namelijk niet altijd vol", legt Van Gorp uit. "Het zit tussen de 30 en 40 uur per maand vol. Als bedrijven geen of minder willen afnemen op de spitstijden, geven wij ze daar geld voor. Dan kunnen wij weer nieuwe klanten aansluiten."

Dick van der Velde, gedeputeerde provincie Zeeland, vindt het spitsmijden een uitstekend idee. "Ik verwacht dat alle bedrijven die daar een bijdrage aan kunnen leveren, eraan mee gaan doen. Het helpt ons allemaal als we proberen het probleem aan te pakken." Toch ziet ook hij dat dit het probleem voor de langere termijn niet oplost. "De situatie is ontzettend balen. Je zet juist in op verduurzaming en energietransitie, dan is dit heel slecht nieuws. Voor de langere termijn moeten we echt met elkaar om tafel." Daar kan de provincie volgens hem een verbindende rol in spelen.

Wachtlijst

Het spitsmijdplan zit nu in de opstartende fase. "We gaan nu kijken of bedrijven daartoe bereid zijn, tot die tijd komen nieuwe klanten op een wachtlijst", zegt Van Gorp. TenneT neemt tot begin 2024 de tijd om de klanten te benaderen. Van der Velde benadrukt dat het grote bedrijven zijn die last hebben van het volle netwerk. "Ik ga ervan uit dat particulieren hier weinig van merken."

Stroomnetwerk Zeeland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie