Binnenland
KRO-NCRV

Femke Halsema: 'Ik heb Terlouw hoog zitten, maar vroeger was het niet beter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema: 'Ik heb Terlouw hoog zitten, maar vroeger was het niet beter'

Femke Halsema ergert zich steeds meer aan het 'ondergangsdenken' dat zich in Nederland manifesteert. De voormalig politicus onderkent dat er problemen zijn in ons land, maar vindt dat we deze "in een realistisch perspectief moeten plaatsen."

Halsema was te gast bij Spraakmakers om te praten over haar theatertour Een Vrij Land. Voor die voorstelling ging ze op zoek naar de moderne Nederlandse identiteit. Reden voor die zoektocht was de foutieve beeldvorming over het verdwijnen van onze gemeenschap.

"Het redelijke midden waaruit ons land eigenlijk altijd is opgebouwd, wordt door het populisme steeds slechter gehoord. En daardoor lijden we onder het idee dat onze gemeenschap verdwijnt." Als voorbeeld verwijst Halsema naar de vaak benoemde islamisering van Nederland. "In ons land heeft 5 procent van de Nederlanders een moslimachtergrond, dat percentage is de laatste 6 jaar met een half procent gestegen." Een dergelijke groei valt volgens Halsema geen islamisering te noemen. Toch wordt dat beeld volgens haar wel gevormd.

Flauwekul van Terlouw

Aan het ondergangsdenken zijn volgens Halsema niet alleen populisten schuldig, ook Jan Terlouw wordt genoemd. In zijn bekende speech stelde Terlouw dat het vroeger beter was. Volgens Halsema is dat echter totale flauwekul: "In de jaren 50 mochten vrouwen helemaal niets."

Sindsdien hebben vrouwen volgens Halsema een fantastische emancipatie meegemaakt. Ook doet 57 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk. En toch praten we volgens Halsema elkaar permanent aan dat we niet voor elkaar zorgen.

Luister het hele gesprek terug:

'Een Vrij Land! Femke Halsema over haar nieuwe theatervoorstelling

Ster advertentie
Ster advertentie