Binnenland
KRO-NCRV

Zo is het om in een dorp met weinig voorzieningen te wonen

foto: Sfeerbeeld Zuilichem Bron: Google Maps
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo is het om in een dorp met weinig voorzieningen te wonen

De aanrijtijd van de ambulance is veel te lang, en het bereik van je mobiele telefoon is lang niet altijd top. Toch woont Scott Martens met veel plezier in Zuilichem, vertelt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bijna twee miljoen Nederlanders wonen in een gemeente waar onvoldoende voorzieningen binnen 15 minuten bereikbaar zijn, blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat steekt

De rekenmeesters kijken naar negen criteria op het gebied van gezondheid (apotheek, huisarts, zwembad), economie (supermarkt), vermaak (café, bibliotheek, bioscoop) en bereikbaarheid (openbaar vervoer). In Zuilichem, gemeente Zaltbommel, ontbreken vijf van die voorzieningen.

Scott Martens beseft zich dat terdege. "We zitten met een beperkte bereikbaarheid en beschikbaarheid." Voornamelijk op gebied van zorg steekt dat. "De ambulance moet helemaal uit Rumpt komen. Dat ligt bij Beesd. De aanrijtijd is tussen de 20-25 minuten. Dat is veel te lang."

Fijn in geval van nood

Ook op de digitale bereikbaarheid is veel aan te merken. "We zitten precies tussen twee telefoonmasten en hebben niet altijd bereik. Verbinden worden gewoon verbroken."

Desalniettemin is het fijn wonen in Zuilichem. "Het is een leuk dorp hoor. De gemeenschap – 1700 inwoners – is hecht. Dat gaat wel goed." Dat is ook fijn in geval van nood. "We hebben twee AED’s en er zijn hele veel vrijwilligers, dus dat scheelt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie