Binnenland
NTRPowNed

Nederland kan niet zonder de glastuinbouw, de hoofdrolspeler van de 'voedselcrisis'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland kan niet zonder de glastuinbouw, de hoofdrolspeler van de 'voedselcrisis'

Naast de slachthuizen en distributiecentra is de glastuinbouw door experts bestempeld als een van de sectoren waar Nederland zonder kan. Zo stelde Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dat de sector ons meer zou kosten dan dat het onze maatschappij zou opleveren. Die opmerking viel niet goed in het Westland, ook wel 'Glazen Stad' genoemd. "Ik durf te zeggen dat de Nederlandse tuinbouw onderschat wordt", zegt commercieel directeur Stijn Baan van glastuinbouwbedrijf Koppert Cress in 5 Dagen.

5 Dagen...

"Het is kortzichtig", vindt Baan. Zijn bedrijf Koppert Cress is gespecialiseerd in kiemplantjes (cress), eetbare bloemen en bladeren, vooral gericht op gastronomie.

"Ik ben het met Knot eens dat elk bedrijf dat onder de sociale norm opereert geen bestaansrecht heeft. Maar ik schaar de glastuinbouw daar niet onder." Inmiddels is Knot op zijn opmerking teruggekomen.

Planten in de spotlight

Volgens Baan heeft de sector juist veel te bieden op gebied van voeding. "We zitten midden in een voedselcrisis op het moment", stelt Baan. "Ons dieet bepaalt wat de ecologische gevolgen zijn, niet alleen voor ons Nederlanders, maar wereldwijd. En er zijn oplossingen voor: plantaardig."

"Ik zeg niet dat je al het vlees moet laten staan en ik wil zeker niet met het vingertje wijzen wat je wel en niet mag doen. Maar wij maken de mooiste producten, dus zet planten in de spotlight. Dat mis ik ook bij mijn collega tuinders."

Wereldspeler

Nederland kan daarom ook niet zonder de glastuinbouwsector, vindt Baan. "Er liggen heel veel oplossingen binnen de sector. Technologisch, maar ook op sociaal vlak. En daar wordt overheen gekeken."

"Wij zijn wereldspeler als het gaat om voedsel. Delegaties van over de hele wereld komen kijken hoe wij Nederlanders het doen, vooral in het Westland."

De kar trekken

Baan mist vooral de nuance in de opmerking van Knot. "Er zijn bedrijven in transitie, er zijn bedrijven die stil staan, die hopen om die kant op te gaan, en er zijn bedrijven die hangen achter de kar. En dat is begrijpelijk."

"Mijn vraag is wel: welke bedrijven hangen er nou achter de kar? Wie zitten er in de kar? En wie trekken de kar? Er zijn kartrekkers genoeg in het Westland en in het tuinbouwdomein die de sector vooruit gaan brengen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie