Binnenland
BNNVARA

Klimsport kan schoner: 'Op de Kilimanjaro lag 9000 kilo poep en een half miljoen liter urine'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimsport kan schoner: 'Op de Kilimanjaro lag 9000 kilo poep en een half miljoen liter urine'

Van de Gran Paradiso en de Zinalrothorn tot de beroemde Mont Blanc. Roeland van Oss gaat de komende maanden een poging wagen om alle 82 Alpentoppen, van vier kilometer of hoger te beklimmen. Met deze tocht wil hij aandacht vragen voor het klimaatprobleem in de bergen, vertelt Van Oss in Vroege Vogels.

Al tientallen jaren klimt Roeland van Oss in de Alpen. Hij ziet nu al heel duidelijk wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Gletsjers verdwijnen waar je bij staat.

Klimaatneutraal

Met de reis wil hij niet alleen aandacht vragen voor de opwarming van de aarde. Hij wil ook laten zien dat je bergen kunt beklimmen met een minimale voetafdruk. Zo reist hij met de trein, gebruikt hij de fiets voor de verplaatsingen en maakt hij zo min mogelijk gebruik van liften. Verder slaapt hij in hutten en tenten en hij eet vegetarisch.

Klimsport kan schoner

Tijdens zijn tochten door de bergen ziet Van Oss ook dat er veel rotzooi onderweg blijft liggen. Wandelaars en bergsporters laten nogal eens wat rommel liggen. Op sommige bergen worden zelfs heuse schoonmaakexpedities gehouden om al het afval op te ruimen.

Een ander probleem is de menselijke ontlasting. Uit onderzoek blijkt dat in 2007 op de Kilimanjaro zeker 9000 kilo poep en een half miljoen liter urine achterbleef.

Clean Climbers

Een Nederlandse stichting probeert sinds enkele jaren iets te doen aan onder andere het afvalprobleem. Gerard van Laar richtte de stichting Clean Climbers op. Het doel is om de klimsport duurzaam te maken. Met vrijwilligers rapen ze op verschillende route het zwerfvuil op. En verder probeert de stichting ook de benodigdheden van de klimmers te verduurzamen, te beginnen bij het schoeisel.

Roeland van Oss te gast in de studio van Vroege Vogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie