Binnenland
AVROTROS

Als magneetvisser een granaat ophengelen klinkt stoer maar: 'Het is echt vervelend!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als magneetvisser een granaat ophengelen klinkt stoer maar: 'Het is echt vervelend!'

Een oude fiets, wat bierdopjes of bestek, magneetvissers halen van alles boven water. Regelmatig gaat het ook om minder onschuldige dingen, zoals granaten, kogels of alarmpistolen.

De explosieve opruimingsdienst moet er steeds vaker voor in actie komen, in 2019 bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. Magneetvisser Naomi Meijerink vertelde bij Stax&Toine over haar hobby, majoor Peter van de EOD vertelde wat de gevaren zijn.

Geweren en granaten

"Die iPhone lag er al vijf maanden, maar toch kregen we ‘m nog zodanig aan de praat dat we hem terug konden geven aan de eigenaar", vertelt Meijerink enthousiast over een smartphone die ze een keer opviste.

Maar ze haalde ook al eens geweren en een granaat naar boven: "Daar hou ik echt niet van, daar doe ik het ook echt niet voor. Toen heb ik meteen de politie gebeld. ‘t Is trouwens ook echt vervelend, want je moet wachten tot zij en de EOD er zijn, en kan in de tussentijd niet verder met vissen, want je kan het niet aanraken. Dus ik vind het liever niet!"

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=a3UzPX0IDds" start="false"}

"Het merendeel van de meldingen die we krijgen, is daadwerkelijk een explosief", zegt majoor Peter. "Die worden er met de jaren niet stabieler op en het laatste wat je wilt, is dat er ongelukken gebeuren. We zien de laatste tijd steeds vaker dat mensen een explosief vinden en het midden op straat achterlaten en zelf naar huis gaan, of nog erger, het meenemen naar een politiebureau en daar op de balie leggen." Echt niet de bedoeling, volgens majoor Peter.

Tonnen munitie

"Met elke granaat die we opruimen wordt Nederland een stukje veiliger. Wat dat betreft is het geen probleem, de magneetvissers. Er liggen nog tonnen aan munitie in ons land, ik ben tot mijn pensioen echt nog wel even bezig, als iedereen zo blijft vissen," zegt majoor Peter.

Tijdens de coronacrisis nam het aantal meldingen fors toe. Verbieden is volgens beiden niet de oplossing. Meijerink: "Ik denk dat dat gevaarlijk is, want er zullen mensen zijn die het blijven doen. Als ze dan iets vinden, zullen ze het niet meer melden, want dan ben je al in overtreding."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie