Binnenland

Gaat corona de arbeidsmarkt blijvend veranderen?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat corona de arbeidsmarkt blijvend veranderen?

Van 9 tot 5 op kantoor is er voor de meesten even niet bij – thuiswerken is de huidige standaard. "Als dit doorzet, gaat het leiden tot organisatorische aanpassingen in hoe wij werken", zegt directeur arbeidsmarkt Randstad Marjolein ten Hoonte in Spraakmakers.

"We hebben corona en we hebben na-corona", zegt Ten Hoonte. Zij zou het mooi vinden als de ervaringen van nu, voor blijvende verandering gaan zorgen.

Bijvoorbeeld zoals Twitter gaat doen. Het bedrijf kondigde gisteren aan van niemand meer te verwachten dat ze ooit nog op kantoor werken, omdat ze zien dat thuiswerken goed gaat.

Flexibele arbeidstijden

Daarbij gaat het ook om een aanpassing van werktijden – meer spreiding over de dag. "Dat was natuurlijk al aan de gang, maar nu kunnen we dat gaan formaliseren."

Waar voorheen werd aangegeven 'onze sector laat het niet toe', ziet Ten Hoonte nu dat het in veel gevallen wél kan. De arbeidsvoorwaarden komen daarbij ter sprake: "Wat is nog overwerk, op welke manier zitten we in ploegen? Ik volg dat op de voet."

Contractstructuur reorganiseren

Eerder dit jaar bracht Hans Borstlap met zijn commissie een advies uit om de arbeidsmarkt en specifiek de contractvormen te reorganiseren. Ten Hoonte: "Hij heeft gelijk gehad." Ze onderschrijft het voorstel om niet 29 contractvormen te hebben, maar te denken vanuit één massief blok werk.

Borstlap waarschuwde destijds dat de flexibele werkvormen in Nederland leiden tot kwetsbaarheid – iets dat door de coronacrisis zichtbaar wordt. "Met name de zzp'er kwam toen aan bod, die een beroep moet doen op het collectief." Volgens Ten Hoonte moet gekeken worden hoe die werkvorm "volwassen kan worden" zonder dat iedereen aan één contractvorm vastzit.

Drie arbeidsvormen

Een van de dingen die voor Ten Hoonte duidelijk is, is dat zekerheden voor iedereen aan contractvormen gekoppeld moeten worden. Dat zzp'ers nu beroep doen op 'het collectief' om ze de komende maanden financieel overeind te houden "maakt dat Borstlap verstandige dingen schreef".

Borstlap stelde drie arbeidsvormen voor: vast, ondernemen en uitzendwerk. In het NRC schreef Ten Hoonte een commentaar, waar ze ingaat op de drie vormen. "Mijn grootste aanbeveling is, zorg dat mensen kunnen bewegen tussen die drie arbeidsvormen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie