Binnenland

'Europa begrijpt de migrant totaal niet'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Europa begrijpt de migrant totaal niet'

Na een lange avond en nacht vergaderen in Brussel hebben de regeringsleiders van de EU-lidstaten een akkoord bereikt over migratie. De EU wil met landen in Noord-Afrika afspraken maken over het tegenhouden van migranten.

NOS Met het Oog op Morgen sprak voorafgaand aan de top met schrijver Abdelkader Benali over migratie. Hij volgt het nieuws over de top op de voet. “Ik ben ook een migrant, dus ik heb een hele uitgesproken mening over dit onderwerp.”

Volgens Benali begrijpt de EU migranten onvoldoende en werkt daarom het migratiebeleid averechts.

“Mensen worden vaak door heel existentiële omstandigheden gedwongen om ergens we te gaan en alles op het spel te zetten”, vertelt hij. “Mijn vader wilde bijvoorbeeld niet migreren, maar werd door de omstandigheden gedwongen. Zijn familie had een stuk land dat niet iedereen kon voeden. Het was verhongeren of vertrekken.”

De schrijver ziet liever beleid waar zowel de EU als de migrant wat aan heeft. Hij denkt dat Europa onderschat wat migranten kunnen opleveren en bijdragen. “Onze economie wordt gedragen door goedkope arbeid en die vraag blijft wel even. Migranten voorzien in die behoefte. Vervolgens zie je dat ze zich steeds meer opwerken in de maatschappij.”

Het hele gesprek met Benali is hier te horen:

Ster advertentie
Ster advertentie