Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Vrouwen hebben behoefte aan dominante mannen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Vrouwen hebben behoefte aan dominante mannen'

De discussie over misbruik, machtsposities en #MeToo is nog lang niet voorbij. Woensdagavond probeerde Jort Kelder na zijn eerdere uitspraken over de kwestie, bij Jinek duidelijk te maken dat de discussie over seksuele intimidatie niet zo zwart-wit is. Aanleiding was de uitspraak van de Franse filmactrice Catherine Deneuve, die zei dat de #MeToo-beweging is doorgeschoten. In een ingezonden brief in Le Monde stelt ze dat er zelfs een ware heksenjacht is ontstaan op mannen.

Volgens Kelder moeten vrouwen wat assertiever zijn en mannen duidelijk op hun plek zetten als ze te dichtbij komen. Ook refereerde hij aan een onderzoek waarbij de seksuele behoeften van vrouwen in een top-tien werden opgesomd. Daarbij zou op plaats vier staan dat vrouwen behoefte hebben aan de seksuele dominantie van de man. "Ze willen overmeesterd worden", aldus Kelder.

Behoeften vs. fantasieeën

Die uitspraak wordt weersproken door Ellen Laan, hoogleraar Seksuele Gezondheid bij AMC-UvA. Zij maakt onderscheid tussen seksuele behoeften van de vrouw en seksuele fantasieën. "Alleen over fantasieën is wetenschappelijk onderzoek gedaan", stelt Laan. Volgens haar is er een groot verschil tussen fantasieeën en daadwerkelijke behoeften. Onderzoek naar behoeften blijft vooralsnog uit.

De uitspraak van Jort Kelder klopt dus niet en bestempelen we als fictie. Jort Kelder geeft zelf toe dat hij zich baseerde op onder meer zijn eigen ervaringen, een voorgesprek met sociaal wetenschapper Linda Duits en een top-tien lijstje van vrouwenblad Viva.

Daarmee is de discussie niet gesloten. Komende zaterdag zal Kelder in de uitzending van Kelder en Co de top tien van seksuele fantasieën bij vrouwen uitgebreid met Linda Duits bespreken.

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie