Binnenland
KRO-NCRV

Hitte in Europa: Er moet een alternatief komen voor de pakketvakanties naar de zon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hitte in Europa: Er moet een alternatief komen voor de pakketvakanties naar de zon

Zon, zee, zand en dat allemaal in één pakket met vliegtuig en all inclusive hotel. Miljoenen mensen vieren zo vakantie, maar door hitte en klimaatverandering moet dat anders, zegt toerisme-expert Harald Buitendijk bij Spraakmakers. "We moeten kijken naar andere producten, met andere bestemmingen en ander vervoer."

Video niet beschikbaar

Italië, Griekenland en delen van Spanje hebben te kampen met extreme hitte, maar vooralsnog reizen Nederlanders nog massaal af naar Zuid-Europa. "Het is helemaal verweven met hoe we ons jaar inrichten."

Massatoerisme

Volgens Buitendijk moeten we ons gedrag en dus onze manier van vakantievieren aanpassen, omdat het op veel plekken te heet wordt. Daarbij draagt juist dit massatoerisme bij aan het probleem van klimaatverandering. "Je stapt tegenwoordig net zo gemakkelijk op het vliegtuig als op de fiets, terwijl je over een enorme afstand reist."

Pakketvakanties

Volgens Buitendijk moeten we niet wachten op de consument om andere keuzes te maken. De oplossing ligt aan de aanbodzijde, bij de Europese reisbranche. Zij hebben een enorme markt gebouwd met pakketreizen waarbij mensen goedkoop over lange afstand naar de Middellandse Zee worden vervoerd en daar in een betaalbare accommodaties kunnen verblijven. "Mensen beseffen zich niet meer dat zo ver reizen best bijzonder is."

Volgens hem moeten grote vakantie-aanbieders alternatieve pakketvakanties gaan bedenken voor deze groep. "Met gezondere, fijnere bestemmingen en ander transport dan het vliegtuig."

Zuid-Europa

TUI-Nederland is marktleider in het aanbieden van all inclusive pakketvakanties. Anke van Nieuwenhuizen van de reisorganisatie denkt niet dat de extreme hitte er op korte termijn voor gaat zorgen dat mensen andere bestemmingen gaan verkiezen.

Ook dit jaar zijn namelijk de traditionele zonbestemmingen zoals Griekenland, Spanje en Turkije ongekend populair. "We zien geen terugval in vakanties richting populaire bestemmingen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie