Binnenland
NOSNTR

UNHCR ontfermt zich over gevluchte Saudische vrouw

foto: REUTERSfoto: REUTERS
  1. Nieuwschevron right
  2. UNHCR ontfermt zich over gevluchte Saudische vrouw

De UNHCR heeft zich ontfermd over de Saudische vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun, die op de vlucht is voor haar familie. De vrouw strandde in Thailand op weg naar Australië, waar ze asiel wilde aanvragen. Thailand verleende haar gisteren tijdelijk asiel en gaf haar haar paspoort terug.

De vader en broer van de 18-jarige Qunun zijn inmiddels ook in Thailand aangekomen. De vader wil met haar praten, maar de UNHCR zal bepalen of dat ook echt gaat gebeuren.

Dat de vader nu in Thailand is, noemt Phil Robertson van Human Rights Watch "een bron van zorg". "We hebben geen idee wat hij gaat doen. Het is mogelijk dat hij probeert uit te vinden waar Qunun is om haar lastig te vallen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermoorden

Qunun is bang dat haar familie haar zal vermoorden, omdat ze de islam heeft afgezworen. Daarom vluchtte ze vorige week weg uit Koeweit, waar ze met haar familie op vakantie was. Ze hoopte Australië te bereiken om daar asiel aan te vragen.

Op die vlucht strandde ze in Thailand, waar een man die zei haar te zullen helpen, met haar paspoort verdween. Later kwam hij terug met Thaise beveiligers en een vertegenwoordiger van Kuwait Airlines. Zij vertelden haar dat ze zou worden teruggestuurd naar Saudi-Arabië omdat haar familie haar als vermist had opgegeven.

Qunun barricadeerde zich in een hotelkamer op de luchthaven van Bangkok en vroeg via social media om hulp. Dat leverde haar aandacht en steunbetuigingen op vanuit de hele wereld. "Ik kan niet studeren of werken in mijn land, ik wil vrij zijn en kunnen werken en studeren", zei ze tegen de BBC.

Na een verblijf van 48 uur in het hotel verleende Thailand haar tijdelijk asiel. De UNHCR zegt erg dankbaar te zijn dat ze niet is teruggestuurd naar Saudi-Arabië.

Ster advertentie
Ster advertentie