Binnenland

Langdurig warm, Nationaal Hitteplan van kracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Langdurig warm, Nationaal Hitteplan van kracht

[NOS] Gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege het warme weer het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar rond de 30 graden. Ook 's nachts blijft het vaak warm. Het hitteplan wordt afgekondigd als het vier dagen op rij warmer is dan 27 graden.

De hitte is gevaarlijk voor kwetsbare groepen. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Het RIVM waarschuwt ook dat de komende dagen de uv-straling van de zon de komende dagen hoog is. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

IJsfabriek draait op volle toeren

Vrachtwagens rijden af en aan naar ijsfabriek Holiday Ice in Sint Nicolaasga, Friesland. "Zo gaat het de hele week door", zegt werknemer Sebastiaan Berswerda. De fabriek draait op volle toeren en moet vanwege het aanhoudende warme weer soms klanten teleurstellen.

"Het is moeilijk anticiperen op zo'n lange periode van mooi weer", zegt hij tegen verslaggever Joris Kreugel op NPO Radio 1. In andere jaren zette het personeel gedurende zomer een aantal machines uit als er voldoende ijsjes waren geproduceerd. "Daar is nu geen sprake van. We kunnen niet meer uren maken dan we nu doen."

Maar ondanks de grote vraag is het met het warme weer goed vertoeven in de ijsjesfabriek. "Als je wat verkoeling nodig hebt, dan loop je gewoon weer even naar binnen."

Ster advertentie
Ster advertentie