Binnenland

Hema verkocht aan zakenman Marcel Boekhoorn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hema verkocht aan zakenman Marcel Boekhoorn

[NOS] HEMA wordt overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn, heeft de warenhuisketen bekendgemaakt. In een persbericht schrijft HEMA dat Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos een overeenkomst heeft gesloten met de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

Zakenblad Quote en De Telegraaf melden dat volgens Boekhoorn de onderhandelingen nog lopen en de deal dus nog niet definitief is. "We zijn er nog niet. Ik doe mijn uiterste best het te regelen. Ik ben ook afhankelijk van de tegenpartij", heeft Boekhoorn tegen De Telegraaf gezegd. "Die zit in de Verenigde Staten en Engeland. Ik hoop dat degene in Los Angeles vandaag vroeg wakker wordt."

De nieuwe eigenaar wil weer meer investeren in de Nederlandse en Belgische winkels. Ook daarbuiten is het bedrijf van plan te groeien. HEMA moet een internationaal merk worden.

Wie is Marcel Boekhoorn?

Marcel Boekhoorn (58) is een ondernemer met een belang in een hele trits bedrijven. Met een geschat vermogen van 1,8 miljard stond hij vorig jaar op plek 9 in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. Hij verdiende honderden miljoenen met de verkoop van Telfort aan KPN in 2005. Hij is eigenaar van onder meer Ouwehands Dierenpark en heeft ook een groot belang in de High Tech Campus Eindhoven. Daarnaast sponsort hij al jaren voetbalclub NEC.

HEMA stond al lange tijd te koop. Sinds vorig jaar zomer was het warenhuis op zoek naar een nieuwe eigenaar, maar die zoektocht verliep moeizaam.

Na elf jaar komt HEMA weer in Nederlandse handen. In 2007 kochten de Britten het bedrijf van investeringsmaatschappij Maxeda, voor 1,3 miljard euro. Boekhoorn neemt HEMA over inclusief de schulden ter waarde van 750 miljoen euro. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Belgische investeerder en rechtszaken

Eerder was er bijna een deal met een Belgische investeringsmaatschappij. Die ging niet door, naar verluidt vanwege een conflict tussen HEMA en honderden franchisenemers. Het bedrijf wilde onder meer dat franchisenemers meer bijdragen aan de kosten van de webwinkel, maar de winkeleigenaren zagen dat niet zitten. De Belgen eisten nieuwe afspraken over de onlineverkoop, maar de afspraken met de franchisenemers bleken voor langere tijd vast te liggen.

Er is nu een nieuwe overeenkomst gesloten met de franchisenemers. Eerder dreigde HEMA de contracten van de lastige franchisenemers te ontbinden, maar daar komt het bedrijf nu op terug. Lopende rechtszaken zijn ingetrokken.

Ster advertentie
Ster advertentie