Binnenland
NOS

'Grote verdeeldheid onder Nederlanders over gebruik corona-app'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote verdeeldheid onder Nederlanders over gebruik corona-app'

Het draagvlak voor het invoeren van een corona-app in Nederland is op dit moment beperkt. Mensen zijn verdeeld over het gebruik ervan, concluderen onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten in samenwerking met het RIVM.

'Grote verdeeldheid onder Nederlanders over gebruik corona-app'

Van de ondervraagden zegt een derde de app zonder meer te installeren. Een derde twijfelt hierover en nog eens een derde ziet niets in de app. De onderzoekers noemen de verdeeldheid opvallend. "Zulke grote tegenstellingen hebben wij niet eerder gezien", staat in hun rapport.

Uiteenlopende redenen

Het kabinet staat voor een belangrijke keuze, zegt onderzoeker Niek Mouter in het NOS Radio 1 Journaal. "Wil je snel gaan voor de kleine groep die zo'n app nu al wil, of wil je een grote groep aan je app verbinden?" Hij was vanuit de TU Delft betrokken bij het onderzoek, waaraan ook de Vrije Universiteit en de Maastricht Universiteit meewerkten.

Mouter wijst op de 'drempel' van 60 procent van de bevolking, die onder meer door minister De Jonge van Volksgezondheid is genoemd. Pas als die drempel is gehaald, zou de app effectief kunnen werken. De vraag is hoe erg het is als maar een beperkt deel van de Nederlanders de app installeert. Volgens Mouter moet dat verder worden onderzocht.

Het doel van de app is om gebruikers te melden of zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Hoe meer mensen de app op hun telefoon installeren, hoe effectiever die is. De app is overigens nog in ontwikkeling.

'Grote verdeeldheid onder Nederlanders over gebruik corona-app'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie