Naar homepage
Binnenland

LTO-voorman: 'Kabinet moet zich niet zomaar neerleggen bij uitspraak Raad van State'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman: 'Kabinet moet zich niet zomaar neerleggen bij uitspraak Raad van State'

LTO-Nederland vindt dat het kabinet zich niet zomaar moet neerleggen bij het stikstofbesluit van de Raad van State. "In elk vonnis zit ruimte", zegt Marc Calon, voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland, in het Radio 1-programma 1 op 1. "De weg die we nu kiezen is doodlopend."


Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de stikstof-maatregelen die het kabinet moet nemen. En dat heeft alles weg van een Gordiaanse knoop die steeds dikker wordt. Met aan de ene kant de politiek die steeds meer onder druk staat van de boeren, en aan de andere kant staan juristen en activisten die gehakt maken van de voorgestelde maatregelen ter bezwering van de stikstof. Calon blijft er stoïcijns onder. "Hier valt geen compromis op te sluiten."

Doodskist met Jesse erop

De door boze boeren opgerichte politieke partij BoerBurgerBeweging vindt de boerenvoorman van LTO Nederland weliswaar 'een sympathiek idee', maar voegt hij eraan toe: "we zijn juist gebaat bij minder politieke versplintering. Dit komt ook het hele debat niet ten goede."
Tevens heeft Calon geen goed woord over voor de boerendemonstranten die rondreden op een pick up truck met een doodskist met 'Jesse' erop gekalkt - een duidelijke verwijzing naar GroenLinks-leider Jesse Klaver - en de in de media geslingerde dreigementen van Farmers for Defence dat een 'burgeroorlog' dreigt als de boeren niet hun zin krijgen. "Dat is niet goed voor het imago van de boeren."
Gisteren trokken er ruim drieduizend trekkers naar Den Haag voor een tweede nationale protestdag. Wat Calon betreft, is het daarmee wel even welletjes met de lange colonnes van tractors die de Hofstad en snelwegen lam leggen en voor recordfiles zorgen. De LTO-leider vindt dan ook dat de boeren niet nog eens moeten protesteren. "Eerst maar nu afwachten wat de politiek doet."
Ster advertentie
Ster advertentie