Binnenland
WNL

Forum voor Democratie waarschijnlijk niet in provinciebestuur NH: 'Was moeilijke missie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forum voor Democratie waarschijnlijk niet in provinciebestuur NH: 'Was moeilijke missie'

De kans dat Forum voor Democratie (FVD) in het provinciebestuur van Noord-Holland komt is erg klein. Informateur Hans Smits heeft dat geconcludeerd. "Het was ook een moeilijke missie," zegt politiek journalist Ruben Koops in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Smits heeft vrij snel geconcludeerd dat het niet haalbaar is," zegt Koops. "Forum voor Democratie heeft daar te weinig steun en inhoudelijke overeenkomsten met de andere partijen om een meerderheidscoalitie te vormen."

Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeerde informateur Smits maandag.

De informateur in Zuid-Holland, Hans Wiegel, ziet daar juist wel een mogelijkheid voor FVD om een meerderheidscoalitie te vormen. Dat ligt volgens Koops vooral aan het aantal zetels. "In Zuid-Holland is er gewoon een rechtse meerderheid. In Noord-Holland niet, daar blijven ze steken op 26 zetels."

D66 en GroenLinks

In Noord-Holland hadden D66 en PvdA al aangekondigd niet samen te kunnen werken met FVD. "Dan is zo'n informateur snel uitgepraat," zegt Koops. "Het is koppen tellen en dat is in Noord-Holland niet genoeg gebleken."

Informateur Smits heeft in een brief het advies gegeven om informateurs van VVD en GroenLinks aan te stellen. Die twee partijen hebben net als FVD 9 zetels gehaald. "Het is onvermijdelijk dat die twee samen met nog wat andere partijen een nieuw provinciebestuur gaan vormen in Noord-Holland," zegt Koops.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie