Binnenland
KRO-NCRV

Kim tevreden naar huis: 'Amerikanen hebben hun huiswerk niet gedaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim tevreden naar huis: 'Amerikanen hebben hun huiswerk niet gedaan'

De top in Hanoi was een groot succes voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, in het radioprogramma 1 op 1. "Hij is de hemel in geprezen en gelegitimeerd als gesprekspartner aan tafel, hij kan tevreden naar huis."

"Het is buitengewoon treurig dat Trump diplomatieke deals wil sluiten, net zoals hij deed met zijn vastgoed in New York. De gevaarlijkste dictator heeft een podium gekregen en kan tevreden naar huis", zegt Ten Broeke.

Quote

Ik vind het niet erg dat je zaken doet met dictators, maar je hoeft geen lid te worden van hun fanclub

Han ten Broeke

Volgens oud-kolonel bij de Luchtmacht Peter Wijninga, ook verbonden aan HCSS (The Hague Centre for Strategic Studies), hebben de Amerikanen hun huiswerk niet goed gedaan. "Kim zou nooit overwegen om zijn kernwapens in te leveren en dat hadden de Amerikanen van mijlenver al kunnen zien aankomen."

Top afgebroken, geen overeenkomst

De Amerikaanse President Donald Trump en Kim Jong-un hebben op de tweede top, in Vietnam, geen akkoord gesloten. De top werd vroegtijdig afgebroken, nadat de Amerikanen van de onderhandelingstafel wegliepen. Op een persconferentie zei Trump dat de beide partijen geen overeenstemming konden vinden over het opheffen van de sancties tegen Noord-Korea.

Kim was bereid om één nucleaire faciliteit te sluiten, maar wilde dat eerst alle sancties werden opgeheven. "Dat wilden we niet. Dan moet je soms gewoon weglopen", zei Trump vervolgens. Wel zijn de twee leiders 'vriendschappelijk' uit elkaar gegaan en worden nieuwe gesprekken in de toekomst niet uitgesloten.

Ster advertentie
Ster advertentie