Binnenland
AVROTROS

Emotionele oproep om getuigen van nabestaanden MH17

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emotionele oproep om getuigen van nabestaanden MH17

"Als er een manier is om te helpen met het onderzoek, dan doe ik dat", zegt Selene Hendriks. Zij is een van de nabestaanden die centraal staan in een nieuwe campagne voor het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het team dat jacht maakt op de daders begint een media-campagne in Oost-Oekraïne om de ramp opnieuw onder de aandacht te brengen.

Het onderzoeksteam heeft twee video’s gemaakt waarin nabestaanden vertellen wat voor impact de aanval op het vliegtuig heeft gehad op hun leven. De twee filmpjes worden verspreid in Oost-Oekraïne, in de hoop dat nieuwe getuigen zich melden of dat er nieuwe informatie naar voren komt.

Op die filmpjes leggen twee nabestaanden uit welke impact de crash op hun leven heeft gehad. Silene Frederiksz verloor haar zoon Bryce (23) bij de crash. Zijn vriendin Daisy (20) kwam ook om het leven. Aan EenVandaag legt ze uit waarom ze meewerkt aan de getuigenoproep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ik werd gevraagd of ik het wilde en ik zei meteen ja”, vertelt ze. “Elke mogelijkheid om achter de waarheid te komen moet je aangrijpen. Als ik daaraan zou kunnen bijdragen doe ik dat gewoon.”

Of het helpt weet Silene niet. “Maar het is toch de emotie die spreekt. Een moeder die haar kind verloren is. Ik neem maar aan dat dat mensen raakt. En ik hoop dat mensen die iets weten daardoor ook geraakt worden. Dat hoop ik. Of het gaat gebeuren weet ik niet.”

De filmpjes zijn in het Russisch en Oekraïens vertaald en worden verspreid door een Oekraïens Instituut uit Donetsk via sociale media en websites in Oost-Oekraïne.

Vlucht MH17 werd op 17 juli neergeschoten boven Oost-Oekraïne, toen er hard werd gevochten tussen rebellen en het Oekraïense leger. Uit onderzoek blijkt dat de raket afkomstig is van een BUK-lanceerinstallatie. Het onderzoeksteam weet inmiddels hoe en wat het vliegtuig heeft neergehaald, maar nog niet precies wie de daders zijn. Vanmiddag in Radio EenVandaag meer.

Ster advertentie
Ster advertentie