Binnenland
BNNVARA

Na jaren wachten eindelijk succes voor otterschuilplaats

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Na jaren wachten eindelijk succes voor otterschuilplaats

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat Landschapsbeheer Flevoland de eerste otterholt van Nederland aanlegde. In één van de otterholts is een cameraval geplaatst. En wat blijkt? De eerste otter is gesignaleerd! Over de kunstmatige otterschuilplaatsen en het succes ervan gaat het in Vroege Vogels.

Is de otterholt succesvol (twee delen)

Veilige schuilplekken voor de otter

Een otterholt is een door de mens aangelegde burcht, waar de otter niet alleen kan schuilen maar ook jongen kan werpen. Vroeger konden otters voldoende veilige, ondergrondse verblijfplaatsen vinden. Bijvoorbeeld tussen de holtes tussen boomwortels langs waterwegen. Maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig van dit soort plekken te vinden in Nederland. Om de potentiële leefgebieden aantrekkelijker en veiliger maken werden er daarom otterholts geplaatst.

Otters in Nederland

In Nederland heeft de otter nauwelijks natuurlijke vijanden en toch zijn er weinig in ons land te vinden. Door verkeer, jacht, verdrinking in fuiken, gif, watervervuiling en verdwijning van geschikt biotoop verdween de otter in Nederland. Tot in 1954 de jacht definitief werd verboden, is de otter sterk bejaagd. Bij de herintroductie zijn maatregelen genomen om bedreigingen tegen te gaan. Desondanks bestaat de bedreiging nog steeds. Het verkeer vormt nog steeds het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land wordt er helaas zo'n derde van de populatie doodgereden.
Bron: Zoogdiervereniging

Otters kunnen het hele jaar door jongen krijgen, dus ook in de winter. Het aanleggen van kunstmatige otterschuilplaatsen in de oevers van waterwegen zorgt ervoor dat otters veilige schuilplekken vinden waar ze kunnen rusten en jongen kunnen krijgen.

Heeft de otterholt succes?

Inmiddels is er al een handjevol otterholts gebouwd in Nederland. De laatste werd deze zomer geplaatst door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap aan de Linge, tussen Arnhem en Nijmegen. De vereniging wil er in totaal zo'n 40 gaan bouwen. Maar, heeft de otterholt succes?

In één van de otterholts in Flevoland is een cameraval geplaatst. Zodra er een otter in de schuilplaats komt, wordt er een filmpje opgenomen. Pas na twee jaar waren daar een paar maanden geleden de eerste otters op de beelden te zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk hier naar een otter met drie jongen!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie