Binnenland
KRO-NCRV

Nationaal coördinator antisemitismebestrijding: 'Onrust in jaren niet zo groot geweest’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal coördinator antisemitismebestrijding: 'Onrust in jaren niet zo groot geweest’

Joodse kinderen die noodgedwongen van school moeten wisselen en bedreigingen aan het adres van Joodse instellingen; antisemitisme neemt toe door het conflict tussen Israël en Hamas, ziet ook nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner. "De onrust is de afgelopen 10 a 20 jaar nog niet zo groot geweest", vertelt hij bij Spraakmakers.

Eddo Verdoner over antisemitische gevoelens in ons land na twee weken geweld tussen Israël en Hamas

Kinderen

Het antisemitisme verhoudt zich niet alleen tot volwassenen, ook kinderen krijgen er steeds vaker mee te maken. Het Centraal Joods Overleg meldde deze week dat zes Joodse kinderen noodgedwongen van school zijn gewisseld door pesterijen met onder andere de Hitlergroet. Eddo Verdoner maakt zich hier grote zorgen over: "Kinderen ervaren de klas en school als hun wereld. Dit kleurt dus niet alleen hun ervaring daar, maar ook op de rest van de wereld." Als nationaal coördinator antisemitismebestrijding roept hij scholen op meteen in te grijpen als zoiets gebeurt en niet af te wachten. En niet alleen bij antisemitisme: "Als een moslim-kind door moslimhaat iets vergelijkbaars overkomt, moet je uiteraard ook gelijk ingrijpen."

Meer alertheid

Het aantal incidenten van antisemitisme neemt door het geweld tussen Israël en Hamas toe, volgens Verdoner in een sneller tempo dan bij eerdere conflicten in het gebied. "Social media speelt hier een grote rol in”, stelt hij. “Dat werkt als olie op het vuur door beelden van de oorlog nog sneller en ongefilterd bij de samenleving te brengen."

Wel is er volgens hem meer alertheid op het onderwerp dan voorheen. "Dit na een tijd waarin het lang is verwaarloosd en gedoogd." Hij noemt hierbij het voorbeeld van spreekkoren in de voetbalstadions: "Daar werd de uitspraak 'Hamas Hamas Joden aan het gas' normaal gevonden. En als je dat niet aanpakt wordt het alsmaar erger, en dan gaat het van stadion naar de klas."

'Oude wijn in nieuwe zakken'

Volgens Verdoner is het antisemitisme niet iets dat na lange tijd terug is gekeerd. Volgens hem is het iets dat er altijd al is geweest, maar zich telkens vormt naar de situatie in de samenleving. "Nu zie je het dan ook in een nieuwe vorm. Het duikt weer op onder de noemer: 'het is allemaal de schuld van de Joden'. Het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken."

En dat heeft grote gevolgen voor het gevoel van vrijheid binnen de gemeenschap. Verdoner: "Joden die zich terugtrekken, bang zijn om zich te uiten, ouders die bang zijn voor de veiligheid van hun kind. De onrust is de afgelopen tien a twintig jaar nog niet zo groot geweest."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie