Binnenland
NOS

Studenten luiden noodklok om inkomensverlies

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten luiden noodklok om inkomensverlies

Studenten komen door het wegvallen van hun inkomsten financieel in de problemen. Dat zeggen de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en FNV Young & United. Ze trekken niet voor niets nu aan de bel, want vandaag is er een Kamerdebat over de positie van studenten. Een aantal fracties in de Tweede Kamer deelt de zorgen. Studenten zouden gemiddeld 530 euro per maand mislopen. Veel van hen hebben flexwerk en zitten al twee maanden zonder inkomsten. Vaak gaat het over een nulcontract of zijn ze uitzendkracht.

“Er zijn massaal veel studenten ontslagen uit hun bijbaan en daar zijn ze wel afhankelijk van. Er komen honderden meldingen binnen van inkomensverlies. De meesten studenten hebben het nu net gered met het hele kleine beetje spaargeld dat ze hebben, maar dat is niet bij iedereen het geval. Er komen ook verhalen binnen van jongeren die een kwartier in de supermarkt staan uit te rekenen wat ze nog kunnen kopen”, vertelt Alex Tess Rutten, voorzitter van LSVb, in het NOS Radio 1 Journaal.

“We hebben steun gezocht en gevonden bij verschillende politieke partijen want de studenten mogen niet vergeten worden. Ze moeten gewoon behandeld worden als alle andere flexwerkers”, aldus Alex Tess Rutten.

De bal ligt nu bij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Koolmees, maar die gaf al aan dat het een moeilijk verhaal zou worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie