Binnenland
NOSNTR

Beerput grensoverschrijdend gedrag gaat open: 'Laat zien dat we het als samenleving een serieus probleem vinden'

  1. Nieuwschevron right
  2. Beerput grensoverschrijdend gedrag gaat open: 'Laat zien dat we het als samenleving een serieus probleem vinden'

Bij Ajax vertrekt Marc Overmars vanwege grensoverschrijdende berichten, PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op nadat verschillende vrouwen hem beschuldigen van ongepast gedrag en ondertussen wordt SER-voorzitter Mariëtte Hamer aangesteld als regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag.

De gebeurtenissen buitelden over elkaar heen en dat is volgens Jens van Tricht een goed teken. "Het laat zien dat we dit als samenleving niet willen accepteren. Dat het niet normaal is, nooit normaal had mogen zijn en niet past bij onze samenleving", zegt hij in Nieuws en Co. Van Tricht zet zich in voor mannenemancipatie en is oprichter van Emancipator om dat met workshops en trainingen te bevorderen.

Bekijk hier het hele gesprek met Jens van Tricht

Dat ook de overheid nu een persoon aanwijst die gevraagd en ongevraagd advies kan geven, is een goede zaak. Maar daarmee zijn we er nog niet. "Hamer gaat dit niet in haar eentje kunnen veranderen. Dat moeten we als samenleving doen. Als politiek, bedrijven, voetbalclubs, media, scholen, vaders en mannen. Dat moeten we met ons allemaal doen."

'Mannen gaat constant grenzen over'

In zijn workshops komt hij het regelmatig tegen. Bij 'man-zijn' hoort grenzen overgaan. "Les één als man is dat je geen mietje moet zijn. Grensoverschrijdend gedrag is iets wat van mannen en jongens verwacht wordt." En dat betekent dat hij ook ziet dat mannen zelf hun eigen grenzen niet in de gaten houden. "Ik doe een oefening waarbij mensen naar elkaar moeten lopen en stop moeten zeggen als het ongemakkelijk wordt. Sommige mannen zeggen nooit stop, buigen eerder iets achterover en houden vol dat ze het niet erg vinden."

Volgens hem komt dat gedrag ook op andere terreinen voor dan alleen bij seksueel gedrag. "Te hard rijden, te veel drinken. We leren mannen af dat ze kwetsbaar, onzeker, lief en aardig mogen zijn. Dat moeten we dus afleren. Dat mag je als man ook zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie