Binnenland

Hoe kunnen we in de toekomst de 'pandemische paraatheid' vergroten?

NTRNOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we in de toekomst de 'pandemische paraatheid' vergroten?

Het nieuwe kabinet wil de zogeheten 'pandemische paraatheid' vergroten. In het coalitieakkoord lezen we dat ze daar jaarlijks zo'n 300 miljoen euro voor uit willen trekken. Marion Koopmans, OMT-lid, hoogleraar virologie en initiatiefnemer van het Pandemic & Disaster Preparedness Center, dat eerder dit jaar is geopend is te gast in Nieuws en co.


Langere termijn

"Het is evident dat er dingen voor de lange termijn geregeld moet worden." Het is sowieso belangrijk dat we de lessen van deze pandemie leren, zegt Koopmans: "Het gaat op een aantal punten mis: we moeten zorgen dat er voldoende capaciteit is in de zorg en dat er genoeg testcapaciteit is, we weten hoe belangrijk het is om geneesmiddelen en vaccins bij de hand te hebben, en misschien zelfs wel te kunnen maken. Als ik aan pandemic preparedness denk, denk ik ook aan een wat langere termijn."

"Een aantal van de successen bij deze pandemie komen door investeringen in het verleden, omdat er al onderzoeksprogramma's liepen naar het vaccin. Er zijn allerlei ideeën over hoe we ons kunnen voorbereiden in de toekomst," vertelt ze.

Drie punten

Er zijn drie punten waar op gefocust kan worden volgens Koopmans: "We weten dat veel infecties uit het verleden van dieren komen, eigenlijk allemaal uit een paar virusfamilies. Dan weet je al een beetje in welke hoek je moet zoeken. Dat is een element waar je op voort kunt borduren." Ook kan klimaatverandering een rol spelen in de toekomst. "We weten ook dat klimaatverandering en in combinatie met wateroverlast combinatie-effecten kan hebben met infecties, dus daarvan denken wij dat je het samen moet pakken." Een derde element is hoe de maatschappij omgaat met de kans dat je met infecties te maken krijgt. "Anders kun je alle mogelijke dingen klaar hebben liggen, als mensen het niet willen gebruiken, houdt het ook op. "

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie