Binnenland

'Ik voel me eenzaam in een grote zee van mensen'

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik voel me eenzaam in een grote zee van mensen'

[NOS - RAD1] Geen praatje met de buren en nooit vrienden over de vloer: voor meer dan tien procent van de Amsterdammers is dat de dagelijkse praktijk. Daarom trekt de gemeente een miljoen euro uit om eenzaamheid aan te pakken. De 51-jarige Dorien voelt zich al jaren alleen. Verslaggever Mattijs van der Wiel zocht haar op in haar woning in Amsterdam.

"Ik lijd er vreselijk onder en gun het niemand", vertelt Dorien in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb in mijn leven hard gewerkt om vrienden te maken, maar dat is nooit gelukt. Ik heb geen ouders, partner, broers, zussen of kinderen."

Hoewel Dorien in een grote stad woont, voelt zij zich altijd geïsoleerd. "Ik heb soms het gevoel dat ik alleen op de wereld ben. In Amsterdam voel ik mij alleen in een grote zee van mensen. Ik mis warmte en gezelligheid in mijn leven."

Luister hier naar het gesprek met Dorien:

'Mensen moeten het hebben van de buurt'

Joris Slaets is hoogleraar ouderengeneeskunde en werkt voor het UMC Groningen. "Het is heel triest dat mensen op deze manier door het leven moeten gaan", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Contacten met andere mensen en voelen dat je ergens bijhoort zijn belangrijke waarden in de kwaliteit van het leven."

Luister hier naar het gesprek met hoogleraar Joris Slaets:

Volgens Slaets zegt je persoonlijkheid veel over het maken van vrienden. "Voor sommige mensen kan het heel moeilijk zijn om sociale contacten te leggen. Als hun natuurlijke familiebanden wegvallen, moeten zij het echt hebben van sociale netwerken in buurten", zegt hij. "In buurten kunnen we voor mensen de kansen vergroten om met elkaar in contact te blijven. De laatste jaren hebben we onze publieke ruimte niet ingevuld om elkaar te ontmoeten, maar vooral met het oog op privacy."

Ster advertentie
Ster advertentie