Binnenland
NOSNTR

WRR waarschuwt kabinet: maak lange termijn-plannen

foto: ÀNPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WRR waarschuwt kabinet: maak lange termijn-plannen

De WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) bracht een rapport uit waarin ze concludeerden dat de samenleving beter moet worden voorbereid op de volgende fase van de coronapandemie. Dat is niet het enige: het kabinet denkt volgens het WRR niet vaak genoeg in lange termijn-oplossingen. Hoogleraar Godfried Engbersen is lid van de WRR en vertelt meer in Nieuws en Co.

WRR: kabinet denkt te weinig in lange termijn-oplossingen

Video niet beschikbaar

Niet alleen regering, maar ook advies voor branches

Bereid de samenleving zo snel mogelijk voor op de volgende fase van de coronapandemie. Dat is een van hoofdconclusies van een omvangrijk rapport van veertien instanties over scenario's die ons mogelijk te wachten staan.

Het is voor het eerst dat zo veel overheidsorganisaties samen een advies hebben opgesteld over de corona-aanpak in Nederland, zegt een woordvoerder van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat het rapport initieerde. Het rapport is een aanbeveling aan de regering, maar ook aan lokale overheden en verschillende branches.

'Het kan een tandje beter'

"Het doordenken van scenario's gebeurt in de politiek nog niet of nauwelijks. De kracht van dit rapport is dat die veertien organisaties samen een heel overzichtelijk en uitgebreid inzicht bieden in de verschillende domeinen", zegt de woordvoerder. Van onderwijs tot mensenrechten: de adviezen in het rapport zijn per thema uitgewerkt. Er is onderscheid gemaakt tussen vijf mogelijke scenario's, oplopend van zeer meevallend tot worst case.

Hoogleraar Godfried Engbersen is lid van de WRR vertelt. 'De scenario's die wij schetsen zijn een onderdeel van het beleid, maar wij zeggen; het kan een tandje beter. Meneer Kuijpers is zeer streetwise als het gaat om de gezondheidszorg, maar er kan zeker een tandje bij. Natuurlijk is de overheid in de eerste instantie verantwoordelijk en hebben regieverantwoordelijkheid, maar niet alleen de overheid, maar ook de samenleving is aan bod om zich beter voor te bereiden op zaken die komen gaan.'

item wr

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie