De leestip van Patrick Lodiers: literatuur bij de actualiteit
- Nieuws
- De leestip van Patrick Lodiers: literatuur bij de actualiteit
[AVROTROS] De vakantie is bij uitstek de tijd om je te verdiepen in een boek. Maar welke is het lezen waard? Patrick Lodiers geeft tips. De presentator van De Nieuws BV gebruikt zijn vakantie niet voor het lezen van pulp, maar kiest voor boeken die een link hebben met de actualiteit.
1. Je ziet mij nooit meer terug - Sonja Barend
De Bezige Bij
Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma’s. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. Dit keer zoekt zij naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. "Een indrukwekkend boek van prachtige vrouw en iconische televisiemaakster", aldus Lodiers.
2. Samenleven met gezond verstand - Patrick Loobuyk
Polis
"Loobuyk is filosoof, denker, en publicist van Vlaamse komaf. In soms verwarde tijden verheldert hij de uitgangspunten van onze samenleving: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. In de Belgische kranten stond: ‘Als je dan toch één boek gaat lezen deze zomer, laat het dan deze zijn.’ Beter kan ik het niet zeggen", aldus Lodiers.
3. Drie kleine boekjes
Staat van Nederland - Uitgeverij Prometheus
Een Jihad van Liefde - De Bezige Bij
Kunnen we praten - Atlas Contact
De derde tip van Lodiers zijn drie kleine boekjes, of essays. Staat van Nederland (104 pagina’s), van Bas Heijne, Een Jihad van Liefde (96 pagina’s) van Mohamed El Bachiri & David van Reybrouck en Kunnen we praten (96 pagina’s) van Joris Luyendijk. "Drie losse boeken die samen toch een drie eenheid vormen, vind ik. Makkelijk mee te nemen, snel te lezen, maar veel om van te leren."
All-time favoriet: De geest van Koning Leopold 2 en de plundering van Congo
Meulenhoff Boekerij
Adam Hochschild schrijft niet alleen het verhaal van de gruweldaden van Leopolds privédomein. Zijn boek is ook het verslag van de eerste grote mensenrechtenbeweging van de twintigste eeuw. Lodiers over dit boek: "Toen dit uitkwam in 1998 woonde ik nog in Brussel en verschenen er voorpublicaties in de Humo. Daar werd ik al door gegrepen. Toen ik dat jaar op vakantie ging las ik het in een adem uit. Met spijt van een ding: was die vakantie maar in Congo geweest en had ik het daar maar kunnen lezen: dan had ik mij daar enorm kunnen verbazen, verwonderen, schamen, leren en verontschuldigen ."