Binnenland
NOS

Ruim 3300 aanhoudingen na tips bij Meld Misdaad Anoniem

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 3300 aanhoudingen na tips bij Meld Misdaad Anoniem

Bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem zijn vorig jaar 24.986 meldingen van verdachte zaken binnengekomen en dat heeft geleid tot zeker 3318 aanhoudingen. Het aantal tips was iets minder (3%) dan een jaar eerder.

Vooral over drugs- en geweldsdelicten kwamen veel tips binnen. Het aantal meldingen over hennepplantages nam met 11 procent af. Het aantal gemelde geweldsdelicten nam juist met 28 procent toe.

De tips leidden vorig jaar tot de inbeslagname van meer dan 538.000 hennepplanten, 530 vuurwapens en 479 slag- en steekwapens.

Limburg

De meeste meldingen kwamen uit Limburg. Dat is volgens Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem in het NOS Radio 1 Journaal lastig te verklaren:

"Het komt doordat de drugscriminaliteit gemiddeld wat hoger ligt in het zuiden van het land. Dat is een vorm van criminaliteit die vaak ook heel zichtbaar is: de productie van synthetische drugs, hennepteelt, drugshandel. Mensen kunnen daar vrij snel de signalen van zien en zijn gelukkig ook bereid om dat te melden. Daarnaast ligt het natuurlijk dicht tegen de landsgrenzen aan dus criminelen kiezen dat gebied ook omdat het aantrekkelijk is."

Goed of slecht

De vele aanmeldingen op Meld Misdaad Anoniem hebben volgens Janssen een bijdrage. "Het aantal meldingen is voor ons nooit een doel op zich, het belangrijkste is dat de informatie op de plek komt waar die hoort. Als Meld Misdaad Anoniem daar een rol in kan spelen omdat mensen het lastig vinden om met informatie rechtstreeks naar de politie te gaan dan doen we het graag."

"Ik snap dat wel, mensen zitten met dilemma’s van kom ik met mijn naam in een dossier? Maar in een ideale situatie zijn wij op enig moment overbodig, maar ik heb niet het idee dat dat op korte termijn zal gebeuren. En áls mensen niet naar de politie durven gaan, dan zijn wij het vangnet."

Artikel Misdaad

Ster advertentie
Ster advertentie