Binnenland
EO

'Woke als ideologie bestaat niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Woke als ideologie bestaat niet'

Wokisme als ideologie bestaat niet. Dat zegt politiek psycholoog en schrijver Lisanne Wichgers in Dit is de Dag. Ze reageert daarmee op uitspraken van minister Yesilgöz die zei dat 'het wokisme de rechtsstaat bedreigt.'

Maandagavond hield minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz tijdens de jaarlijkse HJ Schoo-lezing een pleidooi voor het beschermen van de democratische rechtsstaat. Daarbij uitte ze haar zorgen over het zogenoemde wokisme, dat zich volgens haar richt op uitsluiting. "Mensen die vinden dat zij mogen bepalen welke informatie of mening juist is en wat niet juist is. Of wat kwetsend en wat niet kwetsend is. Wie wel deugt en wie niet deugt. Die onder het mom van inclusie alleen maar bezig zijn met uitsluiten."

In Dit is de Dag vertelt Tim Goudriaan van de Spinozagroep dat hij blij is met het agenderen van wokisme als een gevaar. "Het is heel erg waardevol dat de minister zich heeft uitgesproken over en tegenover het wokisme. Het vormt een bedreiging voor de academische vrijheid en de democratische rechtsstaat. De situatie ontwikkelt zich dat mensen wordt aangeleerd om overgevoelig te zijn. Overgevoelig voor beledigingen, dingen die kunnen kwetsen. En dat ze zich kunnen melden bij een uitbreidend aantal meldpunten. Steeds meer mensen houden daardoor hun mond."

Definitie

Politiek psycholoog Lisanne Wichgers vraagt zich af wat woke nou eigenlijk inhoudt. “De term geeft aan dat er sprake is van een ideologie en een echte stroming. We moeten helder maken: wat is nou woke?”

Volgens Tim Goudriaan zijn er wel degelijk voldoende definities. "De ene manier is dat het een emancipatiebeweging is die opkomt voor gemarginaliseerde groepen en die strijdt voor rechtvaardigheid. Maar ik zou wokisme op een andere manier definiëren: het is namelijk een zienswijze, of zelfs religie waarin slachtoffercultuur centraal staat."

Wichgers is het daar niet mee eens. "In mijn optiek bestaat woke niet. Zolang het in feite alles is wat links en progressief is, blijft het een leeg containerbegrip. Zolang we geen heldere definitie hebben en de kritiek op woke alle kanten op gaat, is een fatsoenlijk debat onmogelijk."

Bedreigt wokisme onze rechtsstaat?

Ster advertentie
Ster advertentie