Binnenland
NOSNTR

Sionkerk Urk laat coronamaatregelen los: 'Niet in lijn met afspraken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sionkerk Urk laat coronamaatregelen los: 'Niet in lijn met afspraken'

De Sionkerk op Urk laat de coronamaatregelen voor een groot deel los. De kerk zegt in Trouw tegemoet te willen komen aan "de nood en het geestelijk welzijn" van de gemeente.

"Het is niet dat we het op Urk beter weten, of dat we niet luisteren naar de overheid. We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden", zegt ouderling en voorlichter H. Snoek in de krant.

Dominee F. Mulder van het kerkverband Gereformeerde Gemeenten benadrukt in Nieuws en Co dat het niet in lijn met de richtlijnen is, maar dat hij zich ook "kan voorstellen dat de kerkenraad bezorgd is voor het geestelijk welzijn van de leden."

Volgens Mulder lijden veel kerkgangers onder de beperkingen. "Geestelijk welzijn is niet iets wat je altijd met concrete feiten kunt beschrijven. Maar de nood van iemand die gewend is om elke zondag naar de kerk te komen en daar geestelijk voedsel krijgt, die neemt alleen maar toe."

Advies

De dominee vindt dat maatwerk bij kerken goed mogelijk is en moet blijven. "Het advies is dertig personen. Dat begrijp ik. Maar een advies in een heel klein kerkgebouwtje zonder ventilatie of een kerk waar er wel 2000 in kunnen..."

Toch zou hij zelf niet alle richtlijnen laten varen voor zijn eigen kerk. "Ik zou liever vandaag dan morgen iedereen ook weer uitnodigen, maar dat doen we niet omdat we een zorgvuldige afweging maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie