Binnenland
KRO-NCRV

Connexxion dreigt te stoppen met rijden

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Connexxion dreigt te stoppen met rijden

Busmaatschappij Connexxion dreigt te stoppen met rijden. Volgens Pier Eringa, van moederbedrijf Transdev, zijn 'honderden miljoenen' extra overheidssteun nodig. En daarover moet bovendien snel duidelijkheid komen. "Nu wordt de dienstregeling voor volgend jaar gemaakt. Er moet dus snel zekerheid komen voor de toekomst. Als blijkt dat we niet minimaal nul (break-even) kunnen rijden, dan stoppen we met rijden", aldus Eringa in 1 op 1.

Ondanks de anderhalf miljard euro die het kabinet voor dit jaar heeft uitgetrokken voor het openbaar vervoer, duikt Transdev - het moederbedrijf van Connexxion - diep in de rode cijfers. "We zitten met een gat van 20 miljoen. We gaan volgend jaar niet weer diep in het rood. Dat doen we gewoon niet." Hoeveel geld precies nodig is, kan Eringa niet zeggen. Wél dat het om honderden miljoenen gaat: "Concreter kan ik niet zijn omdat niemand, ook in Den Haag niet, precies weet hoe deze corona-crisis uitpakt."

Video niet beschikbaar

Eringa wil dat Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) 'eindelijk de urgentie' gaat inzien van een dreigend infarct binnen het OV. "Ik ben allergisch voor politici die zich rot zijn geschrokken omdat ze de problemen vooraf niet goed hebben ingeschat." Daarom trekt hij naar eigen zeggen nu aan de bel. "Dit probleem moet nú worden opgepakt. De situatie is nu zeer kritiek."

Ontslagen

Deze week schreef Eringa een brandbrief aan zijn personeel, waarin hij waarschuwde voor het verlies van werkgelegenheid. Zolang er geen duidelijkheid is, moet Connexxion rekening houden met onvoldoende financiële compensatie van de overheid, en het massaal wegblijven van reizigers op korte termijn. "Daarom bereiden we verschillende scenario’s voor, waarbij het leveren van minder dienstverlening echt tot de mogelijkheden behoort", laat Eringa optekenen.

"We kunnen niet zoals 'voor corona' blijven rijden als de reizigersaantallen en -ritten, en daarmee onze inkomsten, achterblijven. En een lager voorzieningenniveau betekent ook dat we rekening moeten houden met het inkrimpen van het aantal arbeidsplaatsen, in de uitvoering en de ondersteuning."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie