Binnenland

Onderzoeksteam Anne Frank reageert op kritiek: 'De heftigheid van de reacties is overstelpend'

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeksteam Anne Frank reageert op kritiek: 'De heftigheid van de reacties is overstelpend'

Het team dat onderzoek deed naar wie Anne Frank heeft verraden, zegt "erg geschrokken" te zijn van de kritiek op zijn onderzoek, maar blijft bij zijn conclusie. De onderzoekers noemen het nog altijd "het meest waarschijnlijk" dat een Joodse notaris het adres van het Achterhuis aan de nazi's doorspeelde. In NOS Met het Oog op Morgen contact met hoofdonderzoeker Pieter van Twisk.

"We hebben hem niet aangewezen als dader, maar als verdachte", benadrukt Van Twisk. "We hadden verwacht dat het onderzoek het een en ander zou teweegbrengen, maar de heftigheid van de reacties was echt overstelpend. We zijn een groot team en we hebben veel over ons heen gekregen, dus hebben we eerst even goed geïnventariseerd wat nu eigenlijk de kritiek is. Na veel overleg zijn we met dit stuk naar buiten gekomen", zegt Van Twisk.

"Diverse verdachten hebben de revue gepasseerd, daar is nooit moeilijk over gedaan. Je hebt Artikel 27 waarin staat wanneer iemand tot verdachte aangewezen mag worden. Wij willen meneer Van den Bergh niet veroordelen, ook niet moreel veroordelen. Wij wilden gewoon weten wat er gebeurd is."

Onder druk gezet

"Het feit dat Van den Bergh in onderduik zat, wil niet zeggen dat hij niet benaderd is. Hij kan ook in onderduik tegen de lamp zijn gelopen en daar onder druk zijn gezet. Waarom zou dat ondenkbaar zijn? Als iemand bij hem voor de deur staat, dan is het toch vrij logisch dat hij probeert zichzelf vrij te kopen met wat hij heeft, zoals adressen", verklaart Van Twisk.

Hij heeft er wel spijt van dat hij in de media een waarschijnlijkheidspercentage van zeker 85 procent noemde. "Op een gegeven moment heb je een pallet aan feiten een aanwijzingen liggen en dat hebben we laten wegen door een statisticus. Voor ons was het heel fijn om te horen dat het zo'n hoog percentage was. Maar het was onverstandig om het naar buiten te brengen, want dat leidt tot heel veel misvattingen. Want het is geen absoluut percentage, maar gebaseerd op aannames."

'Slaat opeens helemaal om'

"Maandag komen wij naar buiten en iedereen die kennis heeft genomen van het boek zegt dat het een fantastisch onderzoek is, dat we een ongelofelijke hoeveelheid informatie naar boven hebben gehaald. En opeens slaat het helemaal om. We hadden niet naar buiten hoeven komen met een naam als wij niet vrij zeker van onze zaak waren. Hij is onze hoofdverdachte", stelt Van Twisk.

"Het niet aanwijzen van een dader was zeker nog een optie. We hadden geen enkele verplichting om een dader aan te wijzen. Maar we hadden heel veel gevonden. Heeft hij het daarmee gedaan? Nee, want iemand die verdacht is, is geen schuldige. Maar wij denken dat dit zo belastend is, dat we hem terecht aanwijzen als de meest waarschijnlijke dader."

Ster advertentie
Ster advertentie