Binnenland
WNL

Johan Remkes wil meer geld naar Groningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Remkes wil meer geld naar Groningen

De 1,15 miljard euro die vrijgemaakt is voor economisch herstel van de provincie Groningen, is op lange termijn niet voldoende. Dat zei Johan Remkes vanochtend in Sven op 1. De veteraan van bestuurlijk Nederland begint vandaag als voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, dat met die zak geld de provincie weer op de kaart moet zetten.

Een paar maanden nadat hij samen met Wouter Koolmees de muurvaste formatie uit de impasse leidde, heeft Johan Remkes (VVD) het logement in Den Haag verruild voor een boerderij in het Groningse Ten Boer. “Er is in Groningen geen sprake van een crisis”, benadrukt hij. “Vergeleken met de omstandigheden van de jaren tachtig is er juist heel veel verbeterd. Maar de focus moet komen te liggen op structurele verbetering. De levens van onze kinderen moeten positief beïnvloed worden.”

Project

Het is beslist geen gevalletje ‘geld zoekt project’, verzekert Remkes. “We gaan inzetten op onderwijs, economie, werkgelegenheid en natuur.” Bij 1,15 miljard hoef het wat betreft Remkes niet te blijven. “Mijn adagium in het leven is: voor goede projecten is altijd geld beschikbaar.”

En dat geld is volgens de VVD-prominent nodig om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. “Het zou voor het kabinet verstandig zijn om meer verbinding met de regio te zoeken. Ook in talkshows komt vrijwel uitsluitend de Randstedelijke dimensie naar voren”, verzucht hij.

Vertrouwen overheid

De voornaamste reden voor het lage vertrouwen in de overheid van de Groningers blijft natuurlijk de afwikkeling van de aardbevingsschade. Daar gaat Remkes niet over in zijn nieuwe functie, maar hij volgt de ontwikkelingen op de voet.

Hij begrijpt dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) nog geen stellige antwoorden kan geven rondom de aardgaswinning in Groningen. Volgens de VVD’er zit Jetten “mentaal” goed in de discussie. “En als dat niet het geval blijkt, zal ik niet aarzelen hem te bellen.”

Remkes wil meer geld naar Groningen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie