Binnenland

Zware aardbeving in Mexico: 'Iedereen rende in paniek naar buiten'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware aardbeving in Mexico: 'Iedereen rende in paniek naar buiten'

[NOS] De zuidkust van Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS gaat het om een aardbeving met een kracht van minstens 8. Er is een tsunamiwaarschuwing van kracht.

De aardbeving is ongekend zwaar, vertelt correspondent Cees Zoon in het NOS Radio 1 Journaal. "We zijn wel wat gewend in Mexico, maar dit is zelfs zwaarder dan de aardbeving van 1985.'' Bij die natuurramp kwamen ruim tienduizend mensen om het leven.

Zoon sliep net toen hij zijn bed voelde beven. "Je schudt letterlijk uit je bed. Het is een paniek. Iedereen rent naar buiten en er zijn een hoop mensen die hysterische aanvallen krijgen."

Tsunamiwaarschuwing Mexico: 'Iedereen rende in paniek naar buiten'

De kracht van de beving is inmiddels opgeschaald van 8.1 naar 8.4 op de schaal van Richter. Tot nu toe zijn er vijf doden gevallen. Zoon verwacht dat het dodental nog verder oploopt. "De ervaring leert dat dat meestal zo is."

Het centrum van de aardbeving zat in zee, op 35 kilometer diepte, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Pijijiapan in Chiapas. Er zijn meerdere naschokken gevoeld.

Bron: NOS

De trillingen werden gevoeld in de hoofdstad Mexico-Stad, zo'n 900 kilometer verderop. In sommige wijken is de elektriciteit uitgevallen. Over grote schade in de hoofdstad zijn nog geen berichten.

Ster advertentie
Ster advertentie