Binnenland
NOSNTR

Kamer dwingt onafhankelijk onderzoek af naar corona-aanpak

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer dwingt onafhankelijk onderzoek af naar corona-aanpak

De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel onafhankelijk onderzoek laat doen naar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Een motie daarover van PvdA en SP, die vorige week evenveel voorstanders als tegenstanders had, werd nu bij een hoofdelijke stemming met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Alle 141 aanwezige Kamerleden steunden vandaag de motie, dus ook die van de regeringspartijen. Vorige week waren die nog tegen. Bij een hoofdelijke stemming zeggen alle Kamerleden een voor een of ze voor of tegen zijn. Volgens de tekst van de motie wil de Kamer dat het kabinet zich nog voor 1 september onafhankelijk laat adviseren, zodat het daarvan kan leren bij een eventuele nieuwe golf van besmettingen.

Het kabinet had de motie ontraden. Minister De Jonge zei verschillende keren dat het kabinet ook op korte termijn lessen wil trekken, maar daar nu geen extern onderzoek voor nodig heeft.

Geen vuistdikke rapportage

Gisteren schreef hij aan de Kamer dat het kabinet al met allerlei deskundigen praat om het effect van de genomen maatregelen in kaart te brengen en zo nodig bij te sturen. Daarbij zijn ook mensen van buiten betrokken.

"Concreet dus, en geen vuistdikke rapportage", schreef De Jonge. Hij zei gisteren ook dat er helemaal niet zoveel verschil zit tussen wat het kabinet wil en een groot deel van de Kamer. De Kamer beschouwt de toezeggingen van De Jonge als een soort uitvoering van de motie en stemde daarom vandaag alsnog massaal voor.

Evaluatie Onderzoeksraad

PvdA-leider Asscher, de eerste indiener van de motie, wil van het kabinet binnen een week horen hoe het met de uitspraak van de Kamer over een snel onderzoek omgaat.

Dat onderzoek van de komende weken staat los van een grote evaluatie van de crisisaanpak van het kabinet. Die wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en duurt zeker een jaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie