Binnenland
WNL

Directeur Avonturenpark Hellendoorn: 'Testen heeft voor attractieparken geen zin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Avonturenpark Hellendoorn: 'Testen heeft voor attractieparken geen zin'

Het sneltesten heeft voor attractieparken geen zin, stelt directeur van Avonturenpark Hellendoorn Lyan van den Bosch. "Je ziet dat als het mooi weer wordt, iedereen naar buiten wil en daar op elkaar gaat klitten", zegt ze in WNL op Zaterdag. "Handhaving wordt steeds moeilijker, en ik denk juist dat ze ons moeten gebruiken als toevoeging op de openbare ruimte, waar wij zelf kunnen handhaven."

Avonturenpark Hellendoorn was het eerste attractiepark dat vandaag eenmalig open mocht als onderdeel van een grote pilot van de Rijksoverheid. Zo'n 1500 bezoekers betraden vandaag het park, maar eerst moesten zij zich verplicht laten testen op corona. In het park waren er looproutes en infectiezuilen. Dat ging prima, zegt Van den Bosch. "We hebben veel positieve reacties gekregen. Het protocol is hetzelfde als dat van vorig jaar, veilig samen uit, waar we met de branche aan hebben gewerkt."

'Testbereidheid is heel laag'

Bezoekers die nu in het park waren vonden het vanzelfsprekend niet erg om zich te laten testen, zegt Van den Bosch. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. "De telefoon stond roodgloeiend", zegt de directeur van het attractiepark hierover. "De testbereidheid is heel laag. Mensen snappen niet dat ze een test moeten doen in de buitenlucht, en ik eerlijk gezegd ook niet."

Er was ook een verschuiving te zien in het publiek van het avonturenpark. "Wij zijn een familiepark. Het grootste van onze bezoekers zijn gezinnen met kinderen. Maar de families met kinderen vanaf 12 jaar (onder deze leeftijd hoeven kinderen zich niet te laten testen, red.), mistten." Bovendien waren er 2000 bezoekers toegestaan, maar raakten ongeveer 500 kaarten niet verkocht.

'Testen niet nodig'

Volgens Van den Bosch is het testen in de buitenlucht eigenlijk helemaal niet nodig. "In de buitenlucht niet", zegt zij. "In ons park, maar ook in de dierentuinen. Wij houden afstand, er is genoeg ruimte, mensen komen helemaal niet met elkaar in contact." Voor theaters en evenementen snapt Van den Bosch het nut wel. "En ik snap dat we dat met elkaar moeten doen, maar voor de dagattracties is daar geen noodzaak."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie