Binnenland
AVROTROS

Komt er een tweedeling in de maatschappij tussen wel en niet gevaccineerden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er een tweedeling in de maatschappij tussen wel en niet gevaccineerden?

Na de zomer zal waarschijnlijk 85 procent van de volwassenen gevaccineerd zijn tegen corona. Toch zal niet heel Nederland er voor kiezen om een prik te nemen. Deskundigen waarschuwen voor een tweedeling in de maatschappij tussen wel en niet gevaccineerden. Professor en filosoof Marcel Verweij geeft tekst en uitleg bij Blok&Toine.

Liever geen vaccinatieplicht

De spanning gaat zitten bij de groepen die wél of niet gevaccineerd zijn, zegt Verweij. "Onze gezondheidszorg is gebaseerd op basis van solidariteit. Wanneer er een kleine groep is die de weloverwogen keuze maakt om niet te vaccineren zal dat een probleem opleveren." Een vaccinatieplicht is onder sommige omstandigheden gerechtvaardigd, maar dat is volgens Verweij een lastige kwestie in dit geval.

"Je ziet wel dat de vaccinatiebereidheid in de loop der tijd is gegroeid. Uiteindelijk zal een paar procent er hartgrondig voor kiezen om zich niet te laten vaccineren. Deze groep zal je niet kunnen overtuigen, dat is lastig als deze groep te groot is en wanneer die groep dus een te grote slag op de gezondheidszorg kan veroorzaken. Op dat moment zou een vaccinatieplicht een oplossing kunnen zijn, maar dit is een enorme inbreuk op de vrijheid van de lichamelijke integriteit."

Gevaccineerden uitsluiten van maatregelen

In Duitsland wordt overwogen dat gevaccineerden bij nieuwe beperkingen ontheven kunnen worden. Iets wat ook in Nederland een idee zou kunnen zijn, vindt Verweij.

"De rechtvaardiging daarvoor heeft te maken met het gegeven dat de maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen. Op het moment dat er al zoveel mensen gevaccineerd zijn en de gezondheidszorg niet onder druk zou komen zijn deze maatregelen ook van tafel."

Solidariteit kan afnemen

Hoogleraar Paul van Lange zegt vandaag in het AD: "Als je je herhaaldelijk het slachtoffer voelt van de maatregelen, die je zelf niet veroorzaakt, ligt polarisatie heel sterk op de loer. De spanningen zullen dan verder toenemen."

Iets wat Marcel Verweij onderschrijft. "Wanneer er een kleine groep is die halsstarrig vaccinatie weigert en daardoor een bepaald risico neemt, en als deze groep tegelijkertijd groot genoeg is om de impact op de gezondheidszorg onder druk te zetten, snap ik dat het gevoel van solidariteit verdwenen is. We hebben allemaal, weigeraars en gevaccineerden, de taak om de gezamenlijke solidariteit te beschermen."

Tweedeling in de maatschappij: ‘Gevaccineerden zouden misschien meer vrijheden kunnen krijgen'

Ster advertentie
Ster advertentie