Binnenland
NOS

Omtzigt op 31 zetels in peiling: 'Hij wordt heel breed gewaardeerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt op 31 zetels in peiling: 'Hij wordt heel breed gewaardeerd'

Van links tot rechts vindt men het goed wat hij doet, constateert Peter Kanne van I&O Research.

Peter Kanne

Politieke aardverschuiving

Krap drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen wijst een peiling van I&O Research op een politieke aardverschuiving. Pieter Omtzigt komt volgens het onderzoeksbureau met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) op 31 zetels uit en zou daarmee in één klap de grootste worden.

De huidige (demissionaire) regeringspartijen leveren in de peiling allemaal in, waarbij het CDA op een historisch laag zetelaantal van 3 wordt gepeild. De partij heeft nu 15 Kamerzetels. D66 zou van de 24 zetels in de Tweede Kamer nu naar 7 zakken. De VVD, al jaren de grootste in de Kamer, wordt op 22 zetels gepeild, tegenover de huidige 34 zetels. Bij de ChristenUnie is het verlies het kleinst: van 5 naar 4.

De BBB, bij de Provinciale Statenverkiezingen nog de grote winnaar, haalt in het onderzoek 13 zetels, flink minder dan de 21 zetels bij de vorige peiling op 20 juli. De nieuwe samenwerking GroenLinks-PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, zou uitkomen op 28 zetels. Dat zijn er 11 meer dan de partijen nu samen in de Tweede Kamer hebben.

Quote

Van links tot rechts vindt men het goed wat hij doet.

Peter Kanne

Geen Timmermans-effect

Peter Kanne van I&O Research zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Pieter Omtzigt heel breed en ontzettend hoog wordt gewaardeerd. "Van links tot rechts vindt men het goed wat hij doet." De populariteit van NSC komt dan vooral door Omtzigt.

Bij PvdA/GroenLinks is de groei in minder mate op het conto van Frans Timmermans te schrijven, zegt Kanne. "Daar is geen sprake van een Timmermans-effect. Die kiezers maken een inhoudelijke en strategische keuze voor een groot links machtsblok."

Kanne ziet in de peiling dat kiezers de flanken lijken te verlaten en meer het midden opzoeken. "Maar de verkiezingen zijn nog ver weg. Dit is dan ook zeker geen voorspelling van de uitslag."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie