Binnenland
NOSNTR

Meerdere provinciale afdelingen van het CDA en de VVD verzetten zich tegen landelijk stikstofbeleid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerdere provinciale afdelingen van het CDA en de VVD verzetten zich tegen landelijk stikstofbeleid

Meerdere provinciale afdelingen van het CDA en de VVD zeggen dat ze zich gaan verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid om boeren te beschermen. Dit blijkt uit een stelling in het Kieskompas voor de Provinciale Staten verkiezingen. En dat terwijl onder andere het CDA en VVD landelijk dat beleid juist maken.

Meerdere provinciale afdelingen van het CDA en de VVD verzetten zich tegen landelijk stikstofbeleid

"Het heeft niet zo zeer te maken met de stikstofdoelen op zich, daar staan wij achter. Wij ontkennen de problematiek ook niet. Vanuit Overijssel gaan we ook alles doen om die doelen te realiseren, maar wat we ook zien, is dat er voor boeren nog heel veel onduidelijk is", zegt Rick Brink, CDA-lijsstrekker in Overijssel, in Nieuws en Co.

Verzet

"Dat gaat over voorwaarden, agrarische grondbeheer, de PAS-melders. Het gaat over allerlei dingen, waarvan die boeren zeggen: Den Haag lever nou eens, want wij willen echt wel bijdragen aan de stikstofdoelen, maar we moeten wel weten wat de kaders zijn."

"Als je het dan ook nog hebt over die versnellingen, 2030 of 2035, zeggen wij: ho, stop. Dat gaat niet goed. Stop nou eens met het alleen maar kijken naar die kalender, zorg dat je duidelijke randvoorwaarden schetst voor die boeren en ga dan draagvlak organiseren. Dat komt er dan echt wel. Laten we dán aan de slag gaan met de uitvoering van die doelstellingen. Maar wel in die volgorde. Daar zit ons verzet", vertelt Brink.

Agrarische sector

Brink vertelt dat hij veel en vaak met boeren en agrarische ondernemers praat over het stikstofbeleid. "Wat ik daar zie gebeuren, zijn een aantal dingen. Ik zie gebeuren dat boeren echt willen innoveren, echt hun bedrijf klaar willen maken voor de volgende generatie, passend bij de opgave die wij hier in Nederland hebben, maar die rand voorwaarden ontbreken. Daar sta ik echt voor", zegt Brink.

Duidelijkheid

Brink onderstreept dat hij de stikstofdoelen wil behalen, maar wel wanneer er meer duidelijk is. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid, maar ook in dat debat ziet Brink veel onduidelijkheid. "Volgens mij moet je eerst duidelijkheid schetsen, voordat je verder kan."

NC stikstofbeleid provincies

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie