Binnenland

Formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukt, Pechtold baalt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukt, Pechtold baalt

[NOS] Poging twee van een formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Op dat 89 na de Tweede Kamerverkiezingen na onderhandelingen tussen de beoogd coalitiegenoten kwam informateur Herman Tjeenk Willink met de boodschap dat ze er niet uitkwamen.

"De tekst van het eindvoorstel bevatte het maximaal mogelijke aan garanties voor afspraken tussen de EU en Noord-Afrikaanse landen. Afspraken die vergelijkbaar zijn met afspraken tussen de EU en Turkije. De fractievoorzitter van GroenLinks kon dit voorstel niet delen", zei Tjeenk Willink.

Het onderwerp migratie bleek dus weer het struikelblok. Bij Klaver was er twijfel of het juridisch door de beugel kan, zegt politiek-verslaggever Joost Vullings.

"En het eigenlijk ook gewoon domweg niet willen. De andere drie partijen zijn gewoon bereid afspraken te maken met Noord-Afrikaanse landen. Het is niet zeker dat die afspraken er komen, maar men sprak over de situatie dat je zo'n deal ging sluiten. GroenLinks kon daar niet mee leven."

'De andere drie partijen zijn bereid afspraken te maken met Noord-Afrikaanse landen'

Bitterheid

D66 kon zich wel vinden in het voorstel. Pechtold baalt er ontzettend van dat Klaver toch afhaakte.

"Hij heeft lang met GroenLinks en Jesse Klaver opgetrokken. Maar het is veelzeggend dat een stuk van Tjeenk Willink op tafel ligt en hij dus gewoon de zijde van de andere twee kiest. Gisteravond zette Pechtold ook een filmpje online. Hij is duidelijk zeer ontstemd over het mislukken van deze poging", zegt Vullings.

Pechtold noemde het "misschien wel een van de laatste kansen dat er een verkiezingsuitslag ligt, waarmee we het populisme kunnen stoppen". Om zijn teleurstelling duidelijk te laten blijken, gebruikte hij de woorden politieke onmacht grenzend aan politieke onwil, waardoor de poging mislukte. "Dat zijn nogal uitspraken. Je proeft bitterheid bij Pechtold dat het mislukt is en hij wijst met de vinger naar GroenLinks", zegt Vullings.

Ster advertentie
Ster advertentie