Binnenland

ABU: 'Versoepel eisen WW-uitkering voor flexwerkers'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABU: 'Versoepel eisen WW-uitkering voor flexwerkers'

Het kabinet komt met een regeling van 600 euro per maand voor flexwerkers. Voor degenen die via een uitzendbureau werken is dat een "schijntje", zegt Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) in Spraakmakers. Hij stelt voor de voorwaarden om voor de WW in aanmerking te komen, te versoepelen.

De groep flexwerkers die met de regeling van het kabinet geholpen moet worden, is zeer divers. In de uitzendbranche gaat het vaak om mensen die boven het minimumloon verdienen, bijna fulltime werken en voor wie het werk een serieuze baan is. Het is de groep die volgens ABU-voorzitter Koops als eerste geraakt wordt in de coronacrisis, maar als laatste aan bod komt bij compensatieregelingen.

Versoepel eisen WW

In plaats van de compensatie van 600 euro per maand, stelt Koops voor de eisen voor de WW te versoepelen. Nu moet iemand 26 weken gewerkt hebben om voor een uitkering van drie maanden in aanmerking te komen. "Waarom dat niet wat korter maken? Je moet vier weken gewerkt hebben en we verhogen de uitkering naar 90 procent. Dat komt het dichtst in de buurt van de NOW."

Als voor deze groep niets geregeld wordt, zullen veel van hen een beroep doen op bijstand, verwacht Koops. "Dan komt het op het bordje van de gemeente terecht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie